eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Pozsony, 2018. március 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. A gúnyképek Bugár Bélát, a Híd - Most párt elnökét, Robert Fico lemondott miniszterelnököt és Robert Kalinák lemondott belügyminisztert (b-j) ábrázolják. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: CHRISTIAN BRUNA

Kormányalakítás a tüntetések árnyékában

Peter Pellegrinit, Szlovákia leendő új miniszterelnökét csütörtökön bízta meg Andrej Kiska köztársasági elnök a kormányalakítással. Pellegrini azt ígérte, napokon belül feláll az új szlovák kormány, amelyről az ellenzék és az utcára vonuló tízezrek azt állítják, semmiben sem lesz új, mert a háttérből továbbra is Fico irányítja majd a szálakat.

Talán a legdörzsöltebb forgatókönyvírók sem tudnának olyan fordulatos cselekménysort kitalálni, mint ami most a szlovák belpolitikában zajlik. A történet három héttel ezelőtt kezdődött, amikor nagymácsédi házában holtan találták a fiatal Ján Kuciak oknyomzó újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. A rendőrség feltételezése szerint a gyilkosságot az újságíró tényfeltáró munkája miatt követték el, Kuciak ugyanis a kormánypárti Smer politikusainak a Szlovákiában üzletelő olasz maffiával való kapcsolatairól igyekezett lerántani a leplet. A gyilkosokat azóta nemzetközi nyomozócsoport bevonásával keresi a rendőrség, egyelőre eredménytelenül. Az ügy azonban ennél jóval magasabb szintre lépett, politikai háttere miatt

Szlovákia történetének eddigi legnagyobb válságát okozva.

Az ország jóérzésű és változásért kiáltó polgárai megelégelték a kormánypárti politikusok arroganciáját, Robert Fico kormányának korrupciógyanús ügyleteit, és múlt hét pénteken – immár harmadjára – vonultak ki a szlovákiai és külföldi városok utcáira, hogy előrehozott választásokat követeljenek. Azzal ugyanis

sem az ellenzék, sem a tüntetők nem elégedtek meg, hogy a múlt hét elején a közvélemény nyomására lemondott Robert Kaliňák belügyminiszter, csütörtökön pedig Robert Fico miniszterelnök.

Csak olaj volt a tűzre, mikor Fico a lemondását követő beszédében úgy fogalmazott, nem távozik a politikából, a Smer elnökeként továbbra is részt vesz a koalíciós tanács ülésein.

Az ellenzék és a tüntetők tízezrei is azon a véleményen vannak, hogy Andrej Kiska hiába bízta meg múlt hét csütörtökön Peter Pellegrinit, a Smer koronahercegének tartott kormányfő-helyettest kormányalakítással, a háttérből továbbra is mindent Fico fog irányítani. Bugár Béla, a hármas koalícióba tartozó Híd elnöke elutasítja ezeket a vádakat. Múlt héten hétfőn Bugár még azt mondta, pártja előrehozott választásokat akar, s ha erről nem sikerül megegyeznie koalíciós partnereivel, akkor a Híd kilép a koalícióból. 48 órával később azonban már odaállt a miniszterelnök mögé, és azt mondta, elfogadják Robert Fico lemondását, és nem távoznak az új, átalakításra váró kormánykoalícióból.

Bugárt már akkor is sokan támadták, amikor 2016-ban szövetkezett a Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal, múlt heti pálfordulását követően azonban várhatóan zuhanórepülésbe kezd a Híd. Bugár Béla pénteken bejelentette, rendőri védelmet kér, mert félti a saját és családja testi épségét. A Pozsonyba kivonult több mint 65 ezres tömeg nem is kímélte sem őt, sem az egy nappal korábban lemondott Robert Ficót.

Hogy a népharagnak sikerül-e elérnie, hogy mégis előrehozott választások legyenek Szlovákiában, az attól is függ, mennyire lesz kitartó a tömeg. A szervezők azt állítják,

ahogy Robert Fico sem tűnik el a politikából, úgy ők sem tűnnek el a terekről,

amíg el nem érik, hogy a kormányzó Smer-SNS-Híd alkotta trió be nem adja a derekát, és ki nem írják az előrehozott választásokat.

Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás vasárnap délután tárgyalásokba kezdett az ellenzék többi tagjával egy rendkívüli ülés összehívásáról, melynek egyik pontja a mostani kormány választási időszakának lerövidítése lenne. Apárt célja, hogy teret adjon egyes kormánypárti képviselőknek, akiknek időközben megszólalt alelkiismeretük, és kiléptek akormányból.

Peter Pellegrini, az államfő által megbízott smeres kormányfő pedig azt szeretné, ha végre csillapodnának az indulatok. Ígérete szerint nem fogja soká húzni a kormányalakítást, és várhatóan már e héten bemutatja az átalakított kabinetet. A hétvégén még folytak a találgatások, kik lesznek majd az új arcok a kormányban. Ami eddig biztos, hogy új ember irányítja majd a belügyi, a kulturális, az igazságügyi valamint a munka- és szociálisügyi minisztériumot.

Andrej Kiska köztársasági elnök egy hétvégi Facebook-bejegyzésben azt írta, világosan tudatta Pellegrini leendő miniszterelnökkel, mik az ő és a társadalom elvárásai:

egy olyan kormányra van szükség, melynek minden tagjáról el lehet hinni, hogy mindent megtesznek Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosságának felderítése érdekében.

Kiska megjegyezte, hogy csak egy ilyen kormány nyerheti el az ő, a parlament és végül a nyilvánosság bizalmát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×