eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin
Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a magyar V4-elnökség első külügyminiszteri, Ausztria, Horvátország és Szlovénia delegációjával kibővített találkozója utáni sajtótájékoztatón a budapesti Groupama Arénában 2017. július 10-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Az ENSZ-paktum felrobbanthatja a szlovák kormányt

Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter ismét kilátásba helyezte lemondását arra az esetre, ha hazája nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs megállapodásához. Bugár Béla, a kormánypárti Híd elnöke szerint Lajčák lemondása presztízsveszteséget jelentene Szlovákia számára, és ezzel egyidejűleg megkérdőjeleződne az ország külpolitikai irányultsága is.

Bugár Béla úgy véli, Szlovákia távolmaradása a marrákesi konferenciáról arra készteti Miroslav Lajčák külügyminisztert, hogy lemondjon posztjáról. Mindez megkérdőjelezi Szlovákia külpolitikai irányultságát, ezért a Híd kiáll Lajčák mellett Marrákes kérdésében.

Az ENSZ globális menekültügyi paktumának megtárgyalásán való részvétel elutasításával először a koalíciós partner Szlovák Nemzeti Párt állt elő. Anton Hrnko alelnök szerint a paktum elutasítása Szlovákia geopolitikai érdeke, és inkább a hasonló álláspontot képviselő szomszédos országokat, Magyarországot, Csehországot és Ausztriát kellene támogatni. „Mi nem tehetjük függővé a geopolitikai helyzetünket egy minisztertől” – fogalmazott Hrnko.

A dokumentumot a legnagyobb szlovák kormánypárt, a Smer is elutasítja, Robert Fico pártelnök ennek ellenére azt állítja, Miroslav Lajčákot meg akarja tartani a kormányban. Ha azonban a parlament a globális paktum ellen foglal állást, Lajčák kész lemondani. Hogy erre sor kerül-e, és ha igen, mikor, az hamar kiderülhet.

A parlamentben ugyanis tart a határozati javaslatról folyó vita, amelyben mindjárt ez elején tökéletlen és kiegyensúlyozatlan dokumentumnak nevezte az ENSZ-paktumot Jaroslav Paška. Az SNS alelnöke szerint azok az országok, amelyek a paktumot támogatják, bizonyos kötelezettségeket vállalnak magukra, amelyek nem mindig esnek egybe Szlovákia érdekeivel.

A dokumentum ellen foglalt állást az ellenzéki Martin Klus is, aki közben rámutatott a Smeren belüli ellentmondásokra, miután a párt Miroslav Lajčákot tekinti a legjobb államfőjelöltnek, másfelől viszont kést döf a hátába. A külügyminisztert a smeres Ľuboš Blaha is támadta a parlamenti vitában, elitista és urizáló hozzáállásnak titulálva az ENSZ-paktum melletti kiállását.

A témában ismét megszólalt Peter Pellegrini miniszterelnök is. Szavai szerint mindent megtesz, hogy Lajčák a kormány tagja maradjon, egyúttal igyekszik őt meggyőzni, hogy az ország érdekeit helyezze a személyes érdekei elé. Pellegrini hozzátette, lényegtelen, hogy Szlovákiából részt vesz-e valaki a marokkói konferencián. Megismételte, hogy Szlovákia a paktumhoz nem csatlakozik, annak ellenére sem, hogy az egy nem kötelező érvényű dokumentum.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×