eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Pozsony, 2018. február 26.Tibor Gaspar szlovák országos rendőrfőkapitány sajtóértekezlete Pozsonyban 2018. február 26-án, miután az előző éjjel megtalálták a meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa holttestét nagymácsédi otthonukban. A kettős gyilkosságot feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/TASR/Pavol Zachar)
Nyitókép: MTI/TASR/Pavol Zachar

Egyszerre két ország tanácsadója a volt rendőrfőkapitány

A szlovák és a cseh belügyminiszter munkáját is segíti az újságírógyilkosság miatt lemondani kényszerült Robert Fico bizalmasának tartott Tibor Gaspar volt szlovák országos rendőrfőkapitány.

Míg Szlovákiában Tibor Gaspar tanácsadói kinevezése a sajtó éles bírálatait váltotta ki, Csehországban nem keltett különösebb figyelmet. Jan Hamácek belügyminiszter a volt szlovák rendőrfőkapitány szakmai ismereteit és tapasztalatait emelte ki.

Tibor Gaspar, aki 2012 és 2018 között állt a szlovák rendőrség élén, Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője februári meggyilkolása után került a bírálatok kereszttüzébe. A pozsonyi sajtó szerint Gaspar az elmúlt években állítólag szándékosan igyekezett eltussolni a Robert Fico vezette kormányzó Irány-Szociáldemokráciához (Smer-SD) köthető visszaéléseket, és ezért megkérdőjelezhető pártatlansága a Kuciak-gyilkosság ügyében is.

Ján Kuciakot és barátnőjét február végén a Galántához közeli Nagymácsédon (Velká Maca) gyilkolták meg. Bár a tett indítékairól nincsenek bizonyítékok, az ellenzék és a közvélemény egy része az ügy mögött Robert Fico kormányát sejtette, ezért a miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter távozni kényszerült tisztségéből.

Tibor Gaspar a pozsonyi sajtó szerint Fico és Kalinák belső embere volt, ezért visszatérése a politikába, még miniszteri tanácsadói szerepben is, a szlovák ellenzék szerint elfogadhatatlan.

Többen ezért Denisa Sakovának, a szlovák belügyi tárca jelenlegi vezetőjének lemondását követelik.
Jan Hamácek cseh belügyminiszter viszont védelmébe vette új tanácsadóját. Arra a felvetésre, hogy tekintettel Gaspar múltjára, nem vár-e vitákat, bírálatokat döntéséért, Hamácek nemmel válaszolt. Szerinte Tibor Gaspar jól ismeri a cseh rendőrség működését, képes pártatlan szakmai álláspontok kidolgozására, és nincs közvetlenül összefonódva a cseh rendőrség apparátusával.

A Právo szerint Tibor Gaspar augusztus elseje óta van tanácsadói tisztségben a szlovák és a cseh belügyminisztériumban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×