eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Kapucinus utca részlete a történelmi belvárosban. Jobbra a kapucinusok temploma, a háttérben a pozsonyi vár négy saroktornyos főépülete az erődrendszer részletével.
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Viharfelhők a pozsonyi kormánykoalíció egén

Krízishez vezethetnek a Szlovák Nemzeti Párt és a Híd kiújult vitái. Andrej Danko házelnök nyilatkozatban mérsékelné a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni EP-szankciójat, míg Bugár Béláék ezt a koalíciós szerződés megsértésének tartanák.

Andrej Hrnčiar, a Híd parlamenti alelnöke azzal magyarázza a szlovákiai koalíciós ellentéteket, hogy ilyen anyag előterjesztésére vonatkozó koalíciós egyezség előzőleg nem volt, ezért

a párt a koalíciós szerződés megsértésének tekinti azt.

Az európai ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottság is napirendre vette csütörtökön Andrej Danko házelnök határozati javaslatát, amely támogatásáról biztosítaná a lengyel és magyar kormányt. Jaroslav Paška, a nemzetiek alelnöke cáfolja, hogy a koalíciós szerződés megsértéséről lenne szó.

"A koalíciós partnerünk valószínűleg nem olvasta a határozati javaslatunkat, mert a Bugár úr által megfogalmazott értékelés teljesen félrevezető"

- értékelte a Híd álláspontját a nemzetiek politikusa.

Cséfalvay Katalin, a parlament külügyi bizottságának hidas elnöke szerint Lengyelországban és Magyarországon

megsértik a polgári szabadságjogokat, nyomás alá kerültek a bíróságok és a média.

A Híd azon lesz, hogy a Szlovák Nemzeti Párt által kidolgozott határozati javaslatról a parlament ne szavazzon. "Sokkal inkább más országokkal szemben kellene kifejezésre juttatni szolidáritásunkat" - véli Cséfalvay Katalin, aki szerint Szlovákiának Ukrajnát kellene inkább támogatnia, amely most problémákkal küzd.

A harmadik koalíciós partner, a Smer egyelőre azt hangsúlyozza, hogy a koalíción belüli álláspontok tisztázása lenne a legfontosabb.

Juraj Blanár, a Smer alelnöke a javaslatról nem is hallott, azt Andrej Danko magánkezdeményezésének tartja.

A Híd szerint Andrej Danko és az SNS egyes kezdeményezései az ország külpolitikai irányultságának kétségbe vonásához vezethetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×