eur:
393.46
usd:
366.96
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Robert Fico szlovák miniszterelnök (j) és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter (j2) megtekinti a mobil műszaki akadályrendszer felállítását, amelyet a szlovák idegenrendészeti szervek az illegális bevándorlás várható fokozódásával összefüggésben gyakoroltak az osztrák határnál, Pozsonyban 2016. február 24-én. A nagy gyorsasággal kiépíthető Raid nevű konténeres mobil akadályrendszert az illegális migráció határokon való megfékezésére akarják használni.
Nyitókép: MTI/Starovic Tibor

Robert Fico meggondolta magát

A tavaly lemondani kényszerült kormányfő sajtótájékoztatón jelentette be döntését.

Visszavonta alkotmánybírói jelöltségét Robert Fico, a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány- Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke, aki tavaly tavasszal kényszerült távozni a kormányfői posztról.

Fico ezt pozsonyi sajtótájékoztatóján jelentette be kedden. A pozsonyi parlamentben éppen erre a napra tűzték ki a jelöltekről szóló szavazást, és többé-kevésbé biztossá vált, hogy a legkisebb koalíciós párt, a Most-Híd képviselői nem fogják támogatni a volt kormányfő alkotmánybíróvá történő megválasztását.

Robert Fico ugyanakkor azt is bejelentette, hogy

amennyiben a Smer-SD legkisebb koalíciós partnere a voksoláson megszavazná az ellenzék jelöltjeit, az a koalíciós szerződés súlyos megsértését jelentené,

és "komoly következményeket" vonna maga után.

"Nem lehet egy asztal mellett ülni egy olyan párttal, amely az országgal szembeni közös felelősség felvállalása helyett a saját pártérdekeit tartja szem előtt" - szögezte le Robert Fico.

Szlovákiában az idén 9 alkotmánybíró megbízatási időszaka jár le. A pozsonyi törvényhozás az ő helyükre választ újakat.

A 12 éves megbízatásra pályázók közül 18-at kell a parlamentnek kiválasztania, és jelöltekből a szlovák államfőnek, Andrej Kiskának kell kineveznie kilencet.

Az alkotmánybíró választásról, az azt megelőző parlamenti vitáról és főképpen Robert Fico januárban bejelentett jelöltségéről már hetek óta folynak a belpolitikai pengeváltások.

A szlovák parlament liberális ellenzéke és pozsonyi sajtó jelentős része támadja Fico jelöltségét, leginkább azzal érvelve, hogy a korábbi miniszterelnök szerintük erkölcsileg nem megfelelő jelölt erre a posztra.

Egyes ellenzéki politikusok Ficónak a jelöltséghez szükséges szakmai felkészültségét is megkérdőjelezték, ám ezt hitelt érdemlő bizonyítékokkal nem támasztották alá.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×