INFORÁDIÓ 
2020. április 5. vasárnap
Vince

szlovákia

jan kuciak

emberölés

Nagymácséd, 2018. február 26.Rendőrök kettős gyilkosság helyszínét biztosítják Nagymácsédban (Velka Maca) 2018. február 26-án, miután az előző éjjel a falubeli otthonában megtalálták Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa holttestét. A bűntényt feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/TASR/Lukás Grinaj)

Újabb emberöléssel gyanúsítják a szlovák újságíró gyilkosát

Nem Ján Kuciak lehetett az első áldozata a szlovák oknyomozó újságíró gyilkossági ügyében meggyanúsított Alena Zsuzsovának. Az előzetes letartóztatásban levő nő a rendőrség szerint Ógyalla egykori polgármesterének, az MKP-s Basternák Lászlónak a meggyilkolásában is részt vett.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség rendőrei szerdán hajtottak végre egy nagyszabású rendőrségi akciót. Házkutatást tartottak Nagyszombat, Pozsony és Nyitra megyében. Összesen hét személyt vettek őrizetbe, vagyon elleni, valamint különösen súlyos erőszakos bűncselekménnyel gyanúsítják őket.

Az intézkedések elvégzését és a helyzet kiértékelését követően

előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölésben való bűnrészességgel gyanúsítottak meg négy személyt, köztük Alena Zsuzsovát,

akit szeptemberben vett őrizetbe a rendőrség azzal a gyanúval, hogy ő rendelhette meg Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolását - számolt be az eseményekről Michal Slivka rendőrségi szóvivő.

A rendőrség szerdai akciója az egykori ógyallai polgármester, Basternák László meggyilkolásával függött össze. A Magyar Közösség Pártjának polgármesterét 2010. július 9-én, az esti órákban gyilkolták meg a háza előtt. A gyilkosság elkövetőjét már elítélték, még mindig hiányzik azonban a megrendelő és esetleges társai.

A négy hónapja előzetesbe vett Zsuzsová az ógyallai polgármesteri székért vívott harcban Basternák László ellenfelének, Roman Ostružlíknak kampányolt.

A kétszeres gyilkosság elkövetésével gyanúsított nőn kívül azonban a szlovák parlament alelnökének, a smeres Martin Glváčnak is szorul a nyaka körül a hurok,

miután napvilágot látott, hogy a tavalyi újságírógyilkosságot megelőző időben intim üzeneteket váltott Zsuzsovával.

A nő telefonjában Glváč a Maznák (magyarul: mucus) név alatt szerepelt. Glváč azt állítja, a nővel való kommunikációját az érintett hatóságokkal is egyeztette. A smeres politikus az ügy öt nappal ezelőtti kirobbanása után még nem lépett a nyilvánosság elé. Korábban azt ígérte, hogy ezt még a héten megteszi.

Nyitókép: MTI/TASR/Lukás Grinaj

Kapcsolódó hang

Újabb emberöléssel gyanúsítják a szlovák újságíró gyilkosát
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018