eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Brüsszel, 2018. június 24.Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek az informális uniós migrációs és menekültügyi munkaértekezlet után Brüsszelben 2018. június 24-én. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
Nyitókép: Geert Vanden Wijngaert

Ismét viharfelhők gyülekeznek Macron feje fölött

A francia államfő egy újabb fontos minisztere, a belügyi tárca vezetője jelentette be távozási szándékát, egy kormánypárti parlamenti képviselő pedig azzal a felkiáltással hagyta el frakcióját, hogy Emmanuel Macronnal a „Titanicon érezte magát”.

A komoly és letagadhatatlan bajok augusztus 29-én kezdődtek az államfő számára, ezen a napon mondott le ugyanis a kormány egyik legnépszerűbb és leghitelesebbnek tartott tagja, a civil szférából érkezett Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter.

Az érintett közvetett módon ugyan, de azt sérelmezte, hogy bár Emmanuel Macron újfajta politizálást ígért, valójában a „régi világ folytatódik”. E lemondást követően erős negatív fordulat következett be Emmanuel Macron elnöki tevékenységének megítélésében, és a lejtmenetnek azóta sincs vége.

Bírálatok

A hét elején ugyanis a kormány egy másik fajsúlyos embere, a belügyminisztériumot irányító Gerard Collomb jelentette be egy lapinterjúban, hogy a jövő májusi európai parlamenti választásokat követően távozik posztjáról.

A hivatalos magyarázat szerint a 71 éves belügyminiszter ismét meg akarja pályázni szülővárosa, Lyon polgármesteri székét a 2020-ban sorra kerülő helyhatósági választásokon. Több elemző azonban arra emlékeztet: Gerard Collomb volt az, aki - érzékelve a kormányzati és az államfői arroganciát, illetve azok negatív következményeit - nyilvánosan nagyobb alázatra szólította fel az érintetteket.

E felhívásnak komoly súlya volt, hiszen a tapsztalt Collomb volt az első meghatározó szocialista politikus, aki nyíltan Macron mellé állt, amikor az bejelentette államfői ambícióit. Sajtóértesülések szerint figyelmeztetését Emmanuel Macron zokon vette, valójában ez állhat a belügyminiszter leendő távozásának hátterében.

A gondosan felépített államfői imázsnak az sem tett jót, hogy néhány napja egy, a Macron pártjának a színeiben megválasztott parlamenti képviselőasszony nagy dérrel-dúrral távozott a frakcióból. A parlament kulturális bizottságát irányító Frederique Dumas élesen bírálta a kormány és az államfő módszereit, úgy fogalmazva, hogy Emmanuel Macronnal a „Titanicon érezte magát”.

A politikusasszony azt vetette Macron szemére, hogy példás politizálást ígért, ehelyett haveri alapon segít pozíciókba embereket.

A sérelmek közé sorolta egyebek mellett, hogy San Franciscó-i konzullá válhatott az elnökről dicsérő hangú könyvet író Philippe Besson író, hogy azt a Richard Ferrand kormánypárti politikust választották a képviselőház elnökévé, akit korrupcióval gyanúsítanak, és természetesen Alexandre Benalla ügyét is felemlegette.

Ez utóbbi személyt amúgy szerdán hallgatta meg a szenátus, és Frederique Dumas azt is kifogásolta, hogy a Macron pártjához tartozó szenátorok bojkottálták az eseményt. A honatyák egyébként arra keresték a választ, hogy pontosan mi volt az államfőhöz pár hete még nagyon közel álló 27 éves férfi szerepe az elnöki hivatalban, illetve hogyan fordulhatott elő, hogy május 1-jén rendőri karszalagban és rohamsisakban tüntetőket bántalmazhatott.

Háttérbe szoruló intézkedések

Bár Emmanuel Macron az elmúlt napokban több, kifejezetten pozitív intézkedést is bejelentett, például az orvostanhallgatók számát évtizedek óta korlátozó, a jelenlegi vidéki orvoshiányt előidéző, úgynevezett numerus clausus eltörlését, a fenti ügyek mindezeket háttérbe szorítják.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×