eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Frankfurt, 2017. március 16.Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a G20, azaz a húszas csoport jengybankelnökeinek és pénzügyminisztereinek németországi ülését megelőző, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) nevű bankszövetség által szervezett frankfurti konferencián 2017. március 16-án. (MTI/EPA/Armando Babani)
Nyitókép: ARMANDO BABANI

A demokrácia alapszabályaira hívta fel a figyelmet a német házelnök

Berlinben a törvényhozás elnöke a költségvetési vita megkezdését arra használta fel, hogy pénzügyi kérdések helyett a demokrácia alapszabályaira és a jogállam értékeire hívja fel a képviselők figyelmét. Wolfgang Schäuble leszögezte, hogy a kölcsönös tolerancia és tisztelet biztosítása érdekében ragaszkodni kell ahhoz, hogy az erőszak éppen úgy tilos, mint a demokratikus közmegegyezést kétségbe vonó jelszavak vagy jelképek használata.

Az erőszak alkalmazása az állam kizárólagos joga – kezdte parlamenti beszédét a berlini törvényhozás elnöke és hangsúlyozta, hogy a demokratikus jogállam közmegegyezésre épül, amelyet senki sem vonhat kétségbe. A jogállamban érvényes kölcsönös tolerancia és az ezzel járó tisztelet fenntartása csak az erőszak, illetve az erőszakra történő uszítás tilalma révén szavatolható – mondotta Wolfgang Schäuble, és leszögezte, hogy

a gyülekezési szabadság nem jelent felhatalmazást az indulatok elszabadulására,

ezért nem is lehet megértést tanúsítani az idegenellenesség, a náci karlendítések vagy zsidó intézmények megtámadása iránt.

A parlament elnöke szerint a közelmúltban a békés tüntetéseket egyesek erőszak elkövetésére használták ki, és ezen a téren nincs különbség úgymond szélsőbaloldali káoszkeltők és szélsőjobboldali verőlegények között. Wolfgang Schäuble síkra szállt a társadalmi egyensúly megőrzése mellett, és ennek érdekében rámutatott arra, hogy ugyanúgy komolyan kell venni azokat, akik félnek a túl sok és túl gyors változástól, és a rövid idő alatt lezajló tömeges bevándorlástól is, mint azokat, akik a nyitottságért és a globális szolidaritásért lépnek fel az egyre szorosabban összenövő világban.

A német törvényhozás elnökének felszólalását minden jel szerint a Chemnitzben és Köthenben lezajlott megmozdulások váltották ki. Chemnitzben megkéseltek egy 35 éves német férfit, Köthenben pedig egy dulakodás során szívroham következtében meghalt egy 22 éves német fiatalember. A gyanúsítottak mindkét esetben Németországba menedékkérőként érkezett emberek. A történtek után jobboldali és baloldali szervezetek felhívására rendbontásba torkoló tüntetésekre került sor, Chemnitzben pedig videofelvételek tanúsága szerint rasszista elemek hajtóvadászatot kezdtek migránsok ellen.

Ezt a kancellár éles szavakkal ítélte el, azonban az ország belső biztonságáért felelős alkotmányvédelmi hivatal elnöke kétségbe vonta. Hans-Georg Maaßen úgy vélte, hogy a német média elhamarkodottan, az eredetiség ellenőrzése nélkül közölte a felvételt, holott feltételezhette volna, hogy célzatos manipulációról van szó, hogy eltereljék a figyelmet a tüntetéseket kiváltó emberölésről, amellyel az országba menedékkérőként érkezett embereket gyanúsítanak. Maaßen nyilatkozata hangos vitát robbantott ki a német politikai vezetők körében. Hans-Georg Maaßen időközben módosította véleményét és kijelentette, hogy nem a videofelvétel valódisága kérdéses, hanem az, hogy valóban hajtóvadászatot ábrázol, és csupán erre akart rámutatni múlt pénteki nyilatkozatában, amelyet félreértettek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×