eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Chemnitz, 2018. augusztus 27.Szélsőjobboldali tüntetők tiltakoznak a kelet-németországi Chemnitzben két nappal ezelőtt történt gyilkosság miatt Karl Marx német filozófus-közgazdásznak, a kommunista eszmék egyik kidolgozójának szobra előtt 2018. augusztus 27-én. A chemnitzi rendőrség és az ügyészség korábban arról tájékoztatott, hogy a belvárosban tartott szabadtéri fesztivál szombati programjai után, éjjel összetűzésbe keveredett egy csoport különböző nemzetiségű férfi. Egy ember életét vesztette, ketten súlyos sebesüléseket szenvedtek. Az emberöléssel egy 23 éves szíriai és egy 22 éves iraki állampolgárt gyanúsítanak.  (MTI/EPA/Filip Singer)
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Nemzeti vita Németországban a Chemnitzben történt gyilkosság nyomán

A Németország keleti részén fekvő Chemnitzben több napon át újból és újból fellángoló tüntetésekkel kapcsolatban az illetékes tartomány, Szászország miniszterelnöke visszautasította a város rendőrségét ért vádakat, amelyek szerint a karhatalom nem készült fel kellőképpen az esetleges zavargások megfékezésére, illetve a jobboldali tüntetőkkel szemben fellépő baloldali csoportok megfelelő védelmére. A tüntetéseket egy feltehetően migránsok által okozott gyilkosság váltotta ki.

Michael Kretschmer Szászország tartományi kormányfője úgy vélte, hogy a Chemnitzben kirobbant zavargások során a rendőrség megfelelően járt el az egymással szemben álló tüntető csoportok megfékezésében.

Nyilatkozata válasz volt a kancellár azon kijelentésére, amelyben helyeselte a belügyminiszter készségét, hogy más tartományokból vezényel karhatalmi erőket Chemnitzbe.

Angela Merkel elismerte ugyan, hogy a város lakosságát megrázta a tüntetéseket kiváltó késelés, azonban leszögezte, hogy ez semmiképpen sem indokolja az utcai erőszakot. A kancellár szerint Németország jogállam, ahol nincs helye az önbíráskodásnak.

A több napon át ismételten fellángoló tüntetéseket az robbantotta ki, hogy Chemnitz megalapításának 875.évfordulójára rendezett utcai ünnepség végén, vasárnapra virradóan agyonszúrtak egy német asztalost. A nyomozás eddigi adatai szerint a gyilkosságot egy menekült követte el.

Az első híradások még arról számoltak be, hogy – úgymond – külföldiek és németek között tettlegesség alakult ki, és ez késeléshez vezetett, amelyben két német férfi megsebesült, egy pedig életét vesztette. Chemnitzben azonban már vasárnap elterjedt, hogy egy szír és egy iraki fiatalember molesztált egy leányt, akinek többen a segítségére siettek, azonban a két támadó kést rántott és ledöfte a leány egyik védelmezőjét.

Ezt követően felforrósodott a hangulat és tömegek tüntettek a migránsok ellen.

A berlini törvényhozásban képviselt ellenzéki Baloldali Párt is mozgósította követőit és így a város központjában álló Marx Károly-szobor előtti téren több napon át jobb és baloldali csoportok néztek farkasszemet egymással, nem egyszer dulakodásra is sor került. Sőt, híradások szerint egyes szélsőséges beállítottságú személyek még színes bőrű járókelőkre is rátámadtak, azt kiáltozva, hogy ők megmutatják, kik az urak Chemnitzben.

A tartományi miniszterelnök sajtóértekezletén elmondta, hogy a tüntetésekre idegenellenes kommentárok, összeesküvés-elméletek és álhírek terjesztésével mozgósítottak az interneten. Michael Kretschmer szerint nem lehet tényekkel alátámasztani azt az állítást, hogy egy veszélybe került fiatal nő megmentésére irányuló kísérlet vezetett az emberöléshez, amellyel egy szíriai és egy iraki férfit gyanúsítanak.

Szászország kormányfője leszögezte, hogy a gyanúsítottak származása, állampolgársága alapján nem lehet általánosító módon megbélyegezni a migránsokat.

Noha kedden már nyugalom uralkodott Chemnitzben, a történtek országos vitát váltottak ki, ebben az egyik oldal a kancellár menekültpolitikáját hibáztatja, mások viszont a jobboldali erők megfékezésének tudatos késleltetését okolják az erőszakos eseményekért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×