eur:
393.08
usd:
367.46
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Chemnitz, 2018. szeptember 1.Rendőrök letartóztatnak egy férfit a szászországi Chemnitzben, ahol a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen, a Pegida német mozgalom és az Alternatíva Németországnak (AfD) bevándorlásellenes párt szimpatizánsai tüntetést tartanak 2018. szeptember 1-jén amiatt, hogy a városban augusztus 26-ra virradóra egy iraki és egy szíriai bevándorló agyonszúrt egy 35 éves német férfit. (MTI/EPA/Martin Divisek)
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Sérültjei is vannak chemnitzi tüntetéseknek

Legalább kilenc ember megsérült a szombat esti bevándorlásellenes megmozduláson és a vele párhuzamosan zajló ellentüntetésen a szászországi Chemnitzben - közölte a helyi rendőrség. Kiszelly Zoltán politológus szerint Németországban változások érzékelhetők.

Legalább 25 bűncselekményt követtek el a feszült hangulatú tüntetések során, köztük rongálást, testi sértést, tiltott jelképek használatát, valamint ellenállást tanúsítottak letartóztatáskor. A hatóságok közlése szerint mintegy 4500-an tiltakoztak a szövetségi kormány menekültpolitikája ellen, míg 3500-an gyűltek össze az ellentüntetésre. A kormány- és bevándorlásellenes tüntetést idejekorán befejezték, mert az ellentüntetők akadályozták a tiltakozók vonulását.

A rendőrség összecsapott a bevándorlásellenes tüntetőkkel, amikor a hatóságok oszlatni próbálták a tömeget.

Kik a tiltakozók?

A bevándorlásellenes tüntetők három csoport szimpatizánsaiból álltak össze: a félórás felvonulást tartó Pro Chemnitz (Chemnitzért) nevű, szélsőjobboldalinak tartott csoport mintegy 1500 híve később csatlakozott az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom és a szövetségi kormány menekültpolitikájának és bevándorlási politikájának bírálatára összpontosító Alternatíva Németországnak (AfD) ellenzéki párt által hirdetett tüntetésekhez.

Sokan közülük "Mi vagyunk a nép" és "Merkelnek mennie kell" feliratú transzparenseket tartottak kezükben, míg az idegenellenesség ellen tiltakozók "Náci-mentes Chemnitz" és "Legyen szíved, ne gyűlöleted" feliratokkal nyilvánítottak véleményt.

Eközben a város más részén megtámadtak egy 20 éves afgán férfit, a rendőrség tájékoztatása szerint négy, arcát eltakaró támadó könnyebb sérüléseket okozott neki.

1800 rendőr

A tartományi rendőrség nagy erőkkel vonult fel a megmozdulásokra, vízágyúkat és lovas egységeket is Chemnitzbe irányítottak és más tartományokból is érkezett erősítés. A szintén szászországi Drezdában elhalasztották a Bundesliga második osztályában szereplő labdarúgó egyesület, a Dynamo Dresden és a Hamburger SV szombati találkozóját, mert a chemnitzi demonstrációk miatt nem maradt elég rendőr a városban a mérkőzés biztosítására.

Összesen 1800 rendőrt vezényeltek a városba a tüntetések biztosítására. A TASZSZ orosz hírügynökség a chemnitzi rendőrség honlapjára hivatkozva azt írta, hogy mintegy 300 embert őrizetbe vettek.

Előzmények

  • Az egy hete tartó demonstrációsorozatot egy emberölés váltotta ki, amely múlt vasárnap történt, az áldozat egy német férfi volt, a bűncselekménnyel egy iraki és egy szíriai férfit gyanúsítanak, őket előzetes letartóztatásba helyezték.
  • A városban ezt követően csaptak magasra az indulatok, hétfő este a Pro Chemnitz szervezet felhívására csaknem 10 ezren vettek részt egy bevándorlásellenes, erőszakba torkollott tüntetésen, miközben a rendőrség alig 500 fővel igyekezett fenntartani a rendet.
  • Az erőszakos cselekményekben 20 ember sebesült meg, 18 tüntető és két rendőr.
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×