eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Chemnitz, 2018. augusztus 27.Szélsőjobboldali tüntetők tiltakoznak a kelet-németországi Chemnitzben két nappal ezelőtt történt gyilkosság miatt Karl Marx német filozófus-közgazdásznak, a kommunista eszmék egyik kidolgozójának szobra előtt 2018. augusztus 27-én. A chemnitzi rendőrség és az ügyészség korábban arról tájékoztatott, hogy a belvárosban tartott szabadtéri fesztivál szombati programjai után, éjjel összetűzésbe keveredett egy csoport különböző nemzetiségű férfi. Egy ember életét vesztette, ketten súlyos sebesüléseket szenvedtek. Az emberöléssel egy 23 éves szíriai és egy 22 éves iraki állampolgárt gyanúsítanak.  (MTI/EPA/Filip Singer)
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Kiss J. László: ellentmondanak Merkelnek saját pártja vezető tisztségviselői is Chemnitz ügyében

Saját pártjának vezető tisztségviselői is ellentmondanak a német kancellárnak az augusztus végi chemnitzi gyilkosságot követő megmozdulások értelmezésében - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Kiss J. László szerint óriási különbség van a 2015 és a 2018 szeptemberi Angela Merkel között.

A menekültek száma 90%-al csökkent 2017-ben, de a menekült integráció, társadalmi integráció kérdései olyan tartós problémát okoznak, ami ennek a kérdésnek a politikai robbanóerő súlyát nem változtatta meg és a chemnitzi események is ezt illusztrálják - mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

Ez a Merkel nem a régi Merkel

"2015 óta Merkel a meglévő szabályok, törvények szigorításának útjára lépett. A mai Angela Merkel és a 2015 közötti Merkel között óriási különbség van"

- tette hozzá.

Horst Seehofer azt mondta, hogy a migrációs kérdés politikai baj eredője Németországban. Merkel reagált is erre, szerinte a migráció kihívás és sikerei is vannak Németországban - magyarázta az egyetemi tanár. A belügyminiszter azt nyilatkozta, minden probléma eredete a menekültprobléma. Chemnitzben jogosan mentek ki az emberek az utcára, és nem volt nácik. A nyilatkozat szembemegy Merkellel.

A politikai erők vitája Chemnitz kapcsán

Az első megszólaló a tüntetéseket követően, rendőri akciókat követően a Szabaddemokrata Párt egyik alelnöke, illetve a német parlamenti elnökhelyettese volt, tehát nem akárki. Azt mondta, hogy

a tragédia a merkeli menekültpolitikával magyarázható meg, és annak a következménye, hogy sokkal könnyebbnek gondolták a menekültek társadalmi integrációját

- mondta Kiss J. László.

Az egyetemi tanár szerint a német sajtó úgy tájékoztatott, hogy ez egy náci megmozdulás volt. A német politikai kultúrában a II. világháború után van egy olyan politikai technika, ami szerint azokat az elemeket, amelyeket a politikai életből teljesen ki akarnak közösíteni, nácinak neveznek - tette hozzá.

Michael Kretschmer, szász tartományi miniszter úgy nyilatkozott, hogy nem volt csőcselék, és nem volt hajsza a külföldiek iránt, tehát a hivatalos híreket cáfolta. Majd erre Merkel kancellár azt hangsúlyozta, hogy voltak atrocitások, hajsza volt a külföldiekkel szemben.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint ugyanazt az eseményt a sajtó átfordította egy olyan eseménnyé, ami egy náci megnyilvánulás volt, ezt Merkel is megerősítette, ugyanakkor a miniszterelnök, és Seehofer ezt cáfolta, mondván, hogy

ez embereknek joguk volt utcára menni, és meg kell érteni az emberek jogos felháborodását.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×