eur:
393.91
usd:
365.01
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szászországi miniszterelnök: "nem volt csőcselék és hajtóvadászat" Chemnitzben

Nem volt csőcselék és hajtóvadászat vagy pogrom Chemnitzben - jelentette ki Michael Kretschmer, a németországi Szászország tartomány miniszterelnöke a drezdai tartományi gyűlésben (Landtag) az utóbbi napokban lezajlott chemnitzi tüntetésekkel kapcsolatban.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a tüntetéseket kiváltó emberölés áldozatának emlékére egyperces néma tiszteletadással kezdett ülésen hangsúlyozta, hogy a Chemnitzben történteket csak akkor lehet feldolgozni, ha az általánosítás helyett a tárgyilagosság nyer teret.

Így tudomásul kell venni, hogy nem a többséget képviselik mindazok, akik erőszakoskodtak, gyűlölködtek, vagy éppen náci üdvözlésre lendítették karjukat a hatóságok gyanúja szerint az országba menedékkérőként érkezett emberek által elkövetett bűncselekmény miatt tartott demonstrációkon. Ezek a tüntetők szélsőjobboldaliak voltak, a szélsőjobb pedig a német "társadalmat fenyegető legnagyobb veszély" - mondta a tartományi kormányfő, hozzátéve, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt a tüntetéseken betöltött szerepe révén "a jogrenden kívülre helyezte magát".

Az AfD - amely a napokban az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, szélsőjobboldaliként számon tartott mozgalommal tüntetett Chemnitzben - a német társadalom megosztására és a szélsőségek felerősítésére törekszik - mondta Michael Kretschmer. Hangsúlyozta, hogy az AfD nem alternatívát kínál Németországnak, hanem "Németország alternatíváját" akarja felépíteni, és ezzel a törekvéssel szembe kell szállni.

Azzal kapcsolatban, hogy a tartomány és benne Chemnitz a volt NDK területén fekszik, a politikus kiemelte: nem szabad lenéző módon, a folyamatokat nyugatról szemlélve ítélkezni a kelet-németországiak felett, mert az új tartományok a német társadalom"szeizmográfjai", olyan helyek, amelyeken megmutatkoznak az egész országban kibontakozó változások.

Aláhúzta, hogy a tartományi kormány már az ország újraegyesítése óta, a kilencvenes évek elejétől kezdve küzd a szélsőjobb ellen, de ez nem lehet egyedül a kormány feladata, a szélsőjobb eszméit "a társadalmi középből kiindulva" kell elutasítani.

Michael Kretschmer sürgette, hogy a német politika teremtsen pártpolitikai oldalakat átívelő egyetértést a migrációs politikában. Ennek a konszenzusnak a bűnelkövetővé váló menedékkérők elleni hatékony fellépést biztosító szabályokra is ki kell terjednie, ezért az eddiginél gyorsabban kell hozzáigazítani a jogszabályi környezetet a változó körülményekhez - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy a Chemnitzben történt erőszakos cselekmények jellemzésére Angela Merkel kancellár és szóvivője, Steffen Seibert is használta a hajtóvadászat kifejezést, a kancellár szerdán Berlinben egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nyilvánosságra kerültek felvételek, amelyek "nagyon világosan mutatják a gyűlöletet és azt, hogy ártatlan embereket üldöznek".

"Az ilyen cselekményektől el kell határolódni, éppen ezt tette Seibert úr, és én is" - mondta Angela Merkel.

Az ügyeletes helyettes kormányszóvivő, Ulrike Demmer szintén Berlinben tájékoztatóján kérdésre válaszolva kijelentette: a szövetségi kormány nem kíván a szavak jelentése körüli, "szemantikai vitákba" bocsátkozni.

Chemnitzben augusztus 26-ra virradóra egy 35 éves német állampolgárt késeltek meg. A bűncselekménnyel három férfit gyanúsítanak, mindhárman menedékkérőként érkeztek az országba, ketten előzetes letartóztatásban vannak, a harmadikat körözik.

Az eset demonstrációk sorozatához vezetett a szászországi városban. A gyilkosság napján tartott első, nem bejelentett tüntetésen és egy nappal később egy bejelentett demonstráción számos erőszakos bűncselekmény történt, amelyeket a német nyilvánosságban az elkövetők idegenellenességének és szélsőjobboldali, jobboldali radikális nézeteinek tulajdonítanak.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×