eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma
Kijev, 2018. május 31.Arkagyij Babcsenko orosz ellenzéki újságíró az állítólagos meggyilkolásának ügyéről nyiltakozik a külföldi sajtónak Kijevben 2018. május 31-én. Az előző nap elterjedt a hír, hogy Babcsenko merénylet áldozatául esett, de az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a főügyészség később közölte, hogy a gyilkosság színlelt volt, egy titkosszolgálati akció, amellyel egy állítólag tervezett valódi merénylet tetteseit próbálták leleplezni. (MTI/EPA/Reuters pool/Valentin Ogirenko)
Nyitókép: Valentin Ogirenko

A világ az álgyilkosságra figyelt, közben az ukránok veszélyes új fegyvert kaptak

Ellenérzéseket keltett az ukrán és az orosz újságírók körében is a Babcsenko-álgyilkosság, miközben sikeresen elterelte a figyelmet az ukrán hadsereg kelet-ukrajnai hadműveletéről.

Amikor a sebtében összehívott sajtótájékoztató résztvevői a levegőt kapkodva próbálták feldolgozni, hogy mégis él az előző nap Kijevben „meggyilkolt” ellenzéki orosz újságíró, az uralkodó érzés a megkönnyebbülés és öröm volt.

Arkagyij Babcsenko, illetve az álgyilkosságot levezénylő ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU módszerei azonban az új-hidegháborús válsággóc mindkét pólusán ellenérzéseket váltottak ki.

Az orosz kormány nem meglepő módon russzofób manipulációnak nevezte a történteket.

Ukrán oldalon ugyanakkor Makszim Butkevics jogvédő feltette a kérdést: mennyire ássa alá az eset a hatóságok irányában már így is megingott bizalmat?

„Még mindig nem tudjuk, hogy közölnek-e tényeken alapuló részleteket vagy csak általánosításokat?” – mondta az Al Jazeeranak. A hatóságok bemutatták egy középkorú férfi – az állítólagos felbújtó – elfogását. Emellett megszólalt az állítólag beszervezett háborús veterán, aki ahelyett, hogy meghúzta volna a ravaszt, inkább a biztonsági szolgálathoz fordult.

Az SZBU azonban, amellett, hogy az oroszokat vádolja, még mindig nem nevezett meg konkrét felbujtót az orosz oldalon.

Mindeközben Moszkvában, az ellenzéki Novaja Gazétában egyik volt kollégája azt írta, hogy Babcsenko a trükkel ugyan túlélte az állítólagos merényletet, de „etikai és szakmai értelemben” meghalt.

„Babcsenko, az újságíró meghalt, mert megszegte az újságírói etikát és példa nélküli együttműködést kezdett a titkosszolgálatokkal”

– írta Pavel Kanyigin.

A Novaja Gazéta újságírója volt a meggyilkolt Anna Politkovszkaja is, aki gyújtó hangú tudósításokkal bírálta a második csecsen háború miatt a Putyin-rendszert. Az ő esetében a felbujtók még mindig ismeretlenek.

Babcsenkót nyugaton is bírálták és nemcsak újságíró-szervezetek. Néhány brit újságíró a Twitteren adott hangot nemtetszésének, amire a riporter kevéssé szalonképesen válaszolt. Hozzátette: „ha komolyan veszik a sorsomat, adjanak nekem brit útlevelet” – jegyezte meg.

A riporter későbbi nyilatkozataiból nem volt világos, mennyire volt beavatva a felesége: az első sajtótájékoztatón még bocsánatot kért tőle, később már azt mondta, tudott a színjátékról.

Babcsenko barátja és munkaadója, a krími tatárok kijevi tévéadóját vezető Ajder Muzsdabajev viszont „férgeknek” nevezte a bírálókat. Porosenko ukrán elnök megjegyezte: „az egész világ látta az ellenségünk arcát. Ne Ukrajnát, Oroszországot ítéljék el”.

Arszen Avakov belügyminiszter közölte: az ukrán titkosszolgálatot nem a „vélt erkölcsi iránytű” és a közvélemény irányítja majd.

Garry Kaszparov, az orosz ellenzék egyik vezetőjévé vált sakknagymester pedig azt mondta: „ünnepelni kéne” az SZBU sikeres műveletét.

Mindeközben kevés figyelem irányul a kelet-ukrajnai konfliktusra, ahol az ukrán hadsereg bevetheti az Egyesült Államoktól kapott és különösen hatékony, vállról indítható Javelin tankelhárító rakétákat

– közölte Porosenko elnök.

Barack Obama még óvakodott attól, hogy halált okozó felszerelést adjon el az ukránoknak, de Donald Trump nem állta ennek útját, ami elemzők szerint kiélezheti a feszültséget.

Kelet-Ukrajnában ismét kiújultak a harcok és az ukrán erők például 3 lázadó haláláról számoltak be a napokban. Az orosz média szerint a Don-medence közelében ukrán hadgyakorlatok folynak, de a kommunikáció angolul zajlik, arra utalva, hogy NATO-tanácsadók dolgoznak a frontvonalon és hamarosan támadásba mehetnek át az ukrán erők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×