INFORÁDIÓ 
2020. október 26. hétfő
Dömötör

szlovákia

szegénység

felmérés

Több százezer szlovákot fenyeget a szegénység

Több százezer szlovákot fenyeget a szegénység

650 ezer lakost, azaz a teljes lakosság 12,4 százalékát fenyegetett tavaly Szlovákiában a jövedelmi szegénység kockázata – derült ki a bevételeket és az egyes háztartások életkörülményeit vizsgáló EU SILC 2017 nevű felmérés eredményeiből. Ezzel az eredménnyel a szlovákok az EU ötödik helyén állnak.

Alexander Ballek, a Szlovák Statisztikai Hivatal elnöke ismertette az EU SILC 2017 nevű felmérés eredményét, melyből kiderül, hogy bár az életminőség Szlovákiában stabilnak tekinthető és összességében javuló tendenciát mutat, még mindig

650 ezer embert fenyeget a szegénység az országban.

Egy év alatt mintegy 20 ezerrel csökkent a szegénységben élők aránya, ami azt jelenti, hogy a 2016-os 12,7 százalékról 12,4 százalékra esett vissza.

A hivatal vezetője azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az adatok régiónként meglehetősen eltérnek. A legjobb eredményekkel Pozsony megye büszkélkedhet, s a javuló tendencia is a nyugati régiókban figyelhető meg. Az életminőség stabilitása az előző évekhez képest leginkább a közép-szlovákiai régióban mutatkozik, az ország keleti részén azonban mindennek az ellenkezője igaz. Kelet-Szlovákiában összességében az életminőség helyzete háromszor olyan negatív eredményeket mutat, mint a nyugati országrészben. A legnagyobb ütemben az Eperjesi, és a Kassai járás lakosainak életminősége romlik. A szegénység leginkább azokat a háztartásokat fenyegeti, amelyekben munkanélküliek, illetve egyedülálló szülők élnek, de mindez a nagycsaládosokra is vonatkozik.

Ľudmila Ivančíková, a statisztikai hivatal szociális, statisztikai és demográfiai osztályának főigazgatója elmondta: az egytagú háztartások esetében a szegénységi kockázat határértéke havi 360 euró (113 ezer forint), az olyan háztartások esetében, ahol két felnőtt és két, 14 évnél fiatalabb gyermek él együtt, havi 750 euró (236 ezer forint). A felmérés – melybe több mint 360 szlovákiai város és község 6500 háztartását vonták be – arra is rámutatott, hogy egy váratlan kiadás a lakosság 34,6 százaléka számára jelent gondot.

Uniós összehasonlításban viszont aránylag előkelő helyen szerepel Szlovákia: a 12,4 százalékos szegénységi aránnyal az unió ötödik helyén áll.

A legkevesebb a szegény Csehországban, 10 százalék alatti mutatóval, miközben ott a vásárlóerőparitás alapján átszámított szegénységi határ magasabb, mint a szlovákiai.

Kapcsolódó hang

650 ezer lakos minősül szegénynek Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018