INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

németország

bűnözés

horst seehofer

Hamburg, 2018. március 17.Őrizetbe vesznek egy hamburgi szurkolót, miután a házigazda Hamburger SV 2-1-re kikapott a Hertha BSC együttesétől a német labdarúgó-bajnokság 27. fordulójában játszott mérkőzésen Hamburgban 2018. március 17-én. (MTI/EPA/Srdjan Suki)

Németország biztonságosabb lett, de maradt még feladat

Berlinben a belügyminiszter közzétette a múlt évre vonatkozó bűnözési adatokat, és megelégedéssel állapította meg, hogy tavaly közel 10 százalékkal kevesebb bűncselekményt követtek el, mint 2016-ban. Horst Seehofer utalt arra is, hogy kiváltképpen a betörések száma esett vissza, amiben komoly szerepet játszik a biztonság berendezések nagyméretű elterjedése.

Németország biztonságosabb lett, de ez nem ok arra, hogy ne folytassuk töretlen erővel a bűncselekmények leküzdését

– jelentette ki Horst Seehofer a múlt évre vonatkozó bűnözési adatok ismertetésekor. Tavaly összesen 5 millió 760 ezer törvénybe ütköző cselekményt regisztráltak a hatóságok, ami tíz százalékkal marad el a 2016-os adatok mögött.

A bűncselekmények egyharmadát lopások és betörések teszik ki, habár a lakásbetörések száma némileg visszaesett. Ebben szerepet játszik az is, hogy a rendőrségtől kapott információk alapján felszerelt biztonsági berendezések költségeihez állami támogatást lehet igényelni. Ezzel egyidőben eredményesebb volt a betörések elkövetőinek kézre kerítése is.

A belügyminiszter aggasztónak nevezte a rendőrök ellen elkövetett erőszak felszökését, és ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy a törvény teljes szigorával fognak fellépni a tettesekkel szemben. Ugyanígy emelkedett a kábítószerrel folytatott tiltott kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények száma is. Alig történt változás viszont a gyilkosságok és emberölések, valamint a szexuális zaklatások terén.

Horst Seehofer elmondta azt is, hogy a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítottak 8,5 százaléka migráns volt, holott arányuk az összlakossághoz viszonyítva alig éri el a két százalékot. Kiváltképpen egyedül érkezett, szakma nélküli fiatalemberek, bandákba verődve léptek a bűnözés útjára – állapította meg a belügyminiszter, azonban nem titkolta azt sem, hogy migránsok ellen is gyakran követtek el támadásokat, így közel 50 ezer személy szenvedett részben súlyos testi sérülést.

Az adatok ismertetésével kapcsolatban a rendőrség szakszervezetének vezetője megjegyezte, hogy

a biztató statisztika ellenére a lakosság zöme úgy érzi, hogy fokozatosan romlik az ország biztonsága.

Nyitókép: SRDJAN SUKI

Kapcsolódó hang

Németország biztonságosabb lett, de maradt még feladat
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018