eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Vizsgálat folyik a hétvégi súlyos baklövés miatt

Vizsgálat folyik a hétvégi súlyos baklövés miatt

Kellemetlen kérdésekre kell magyarázatot adni az Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii-szigeteken, ahol a hétvégén hamis rakétariadóról küldtek szét sms-eket. A lakosság körében pánikot és sokkot váltott ki a tévesen küldött üzenet, amely várható ballisztikus rakétacsapásra figyelmeztetett.

Hawaii-on vizsgálat folyik a hétvégi súlyos baklövés ügyében és keresik a választ: hogyan kaphattak a helyiek rémisztő figyelmeztetést a hamarosan becsapódó rakétákról.

Észak-Korea korábbi fenyegetőzései, hogy az Egyesült Államok és csendes-óceáni szigetei immár Phenjan célkeresztjében vannak, megtették a hatásukat: sokan próbáltak óvóhelyekre menekülni, de volt, aki zárt ajtókat talált.

Vasárnap újabb részletek derültek ki a sokkoló eseményről. Az egyik érintett, Meredyth Gilmore általános iskolai tanár a Twitteren írta le, mi történt vele.

„Vészfelhívás – Ballisztikus rakétacsapás várható Hawaii ellen. Azonnal menjen óvóhelyre. Ez nem gyakorlat.”

„Ezt a felhívást kaptuk. Elrohantunk egy óvóhelyre, de azt mondták, az ajtó be van zárva. Egy betonépület előterében ültünk 50 katonafeleséggel és gyerekekkel. Sokan sírtak és arra számítottak, hogy meghalnak. A Hawaii Katasztrófaelhárításnak 38 percébe telt kijavítani a hibát”.

Gilmore azt mondta, hogy az SMS-ben egyből megakadt a szeme a figyelmeztetésen: „Ez nem gyakorlat”. Azonnal megkereste a férjét, aki 17 hónapos fiukra vigyázott és az óvóhelyre hívta őket.

Mások azonban össze-vissza rohangáltak az elmondása szerint és egy személy egyenesen az Egyesült Államok fegyveres erőinek csendes-óceáni parancsnokságát hívta. Ott azt mondták, nem követnek a radaron semmit.

Gilmore elmondta, katonacsaládok tagjaiként az anyák megpróbáltak nyugodtak maradni, de a megrettent gyerekek zokogtak.

Végül a Hawaii katasztrófa-elhárítás ismét kapcsolatba lépett velük. „Az eset feldühítette az embereket, ki kell javítani a hibát” – mondta a nő.

David Ige kormányzó az incidens után azonnal közölte, hogy vizsgálat folyik és úgy tűnt, emberi hiba nyomán küldték ki a nagy riadalmat keltő sms-t.

„Ezt a napot nem fogjuk elfelejteni, tudom, hogy ami történt, az elfogadhatatlan” – mondta tudósítók előtt.

A figyelmeztetést nemcsak mobilokra küldték ki, de a tévében és a rádióban is beolvasták.

A kormányzó szerint műszakváltáskor, emberi mulasztás miatt küldték ki az üzenetet. Műszakváltás napi három alkalommal történik a hawaii katasztrófavédelemnél, az év minden napján – tette hozzá.

A riasztórendszer kérdésében illetékes amerikai médiafelügyelőszerv, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FDD) saját hatáskörben vizsgálatot indított.

Közben Colt Knost golfozót egy hawaii tornán érte utól az üzenet. „Mindenki pánikolt és össze-vissza szaladgált” – mondta. Lindsay Waters fehérházi szóvivő viszont úgy fogalmazott: „tisztán tagállami hatáskörű gyakorlat történt”.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×