eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Radikalizálódnak a szlovák fiatalok

Egy friss felmérés szerint a szlovákiai fiatalok több mint harmada szimpatizál Marián Kotleba parlamenti képviselő Mi Szlovákiánk Néppárt nevű szélsőséges pártjának programjával. Az olyan javaslatok is népszerűek a fiatalok körében, mint Szlovákia kilépése az Európai Unióból és a NATO-ból, vagy a nemzetőrség létrehozása.

A kutatást a Közéleti Kérdések Intézete, az IVO ügynökség végezte 1083 internethasználó megkérdezésével. A tanulmány a fiatalok világhálón végzett tevékenységét vizsgálta, és arra kereste a választ, hogy a különböző közösségi oldalak, valamint az itt megosztott összeesküvés elméletek és álinformációk milyen módon befolyásolják a demokrácia folyamatait.

A kibertérben végzett kutatás arra mutatott rá, hogy a fiatalok körében nőhet a támogatása az olyan szélsőséges politikai szereplőknek, mint a Marián Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt. A márciusi parlamenti választásokon 18 százalékot szerezve jutottak be a parlamentbe Kotlebáék, az azóta eltelt időszakban pedig 23,5 százalékosra tornázták fel a támogatottságukat.

A felmérésből kiderült, hogy a 18 és 39 év közötti emberek több mint egyharmada szimpatizál a párt tevékenységével. A válaszadók kétharmada pedig képes azonosulni azokkal a nézetekkel, melyek szerint csökkenteni kell a parlamenti képviselők számát vagy a romák felzárkóztatására szánt segélyek összegét. Marián Velšic, az IVO ügynökség elemzője elmondta, az olyan javaslatok is népszerűek a fiatalok körében, mint az önkéntes járőrszolgálat bevezetése a vonatokon, vagy Szlovákia kilépése az Európai Unióból és a NATO-ból, valamint a nemzetőrség létrehozása.

Az intézet elemzői szerint a vizsgált korosztály a legjobb célcsoport, ha radikális, ill. szélsőséges eszmék terjesztéséről van szó. A Mi Szlovákiánk Néppárt emelkedő támogatottságát azzal magyarázzák, hogy a szlovákiai oktatásügy már évek óta elhanyagolja az emberi jogok ismeretére és tiszteletben tartására való nevelést, az iskolákban pedig nem értékelik objektíven a 20. század kulcsfontosságú történéseit.

A felmérésben a fiatalok internetes keresési szokásait is vizsgálták, amiből kiderült, hogy 51 százalékuk rendszeresen követi a politikai-társadalmi eseményeket, közülük 45 százalék legalább egy, 19 százalék legalább két órát tölt naponta ezzel a területtel. A fiatalokat leginkább a külpolitikai és a környezetvédelmi események érdeklik, de sokan foglalkoznak a belpolitikai, migrációs, emberi jogi, illetve a társadalmi korrupciós kérdésekkel is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×