eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az embargó ellenére fegyvert kapna a líbiai kormány

Az embargó ellenére fegyvert kapna a líbiai kormány

A nagyhatalmak felfegyvereznék az ENSZ által elismert líbiai kormányt, hogy az megállítsa az Iszlám Állam térhódítását és megfékezze a földközi- tengeri embercsempészetet.

Kadhafi ezredes nyugati légikampánnyal történt megbuktatása óta káosz uralkodik Líbiában. Három, egymással rivalizáló kormány akarja megkaparintani a hatalmat, miközben a vákumba benyomult az Iszlám Állam, amely most már Európa előszobájában kegyetlenkedik.

Az ENSZ egyedül a Fajez al-Szarraj által létrehozott kormányt ismeri el legitimnek – hangzott el egy bécsi konferencián, ahol a nagyhatalmak és közel-keleti képviselők Líbia jövőjéről tárgyaltak.

Az Egyesült Államok és más nagyhatalmak gyorsan jelezték, hogy készek a dzsihadisták ellen bevethető fegyvereket szállítani a külvilág által elismert líbiai kormánynak. Emellett kiképeznék az elnöki testőrséget és a parti őrséget is, hogy az meg tudja fékezni a Földközi-tengeren zajló embercsempészetet. Az ajánlat részeként felújítaniák a Líbiából induló olajszállítmányokat.

Mindez azért érdekes, mert a törzsi viszályok szaggatta Líbia ellen továbbra is fegyverszállítási embargó van érvényben és ez még akkor is fennmaradna, ha a külföld által támogatott kormány „korlátozott mértékben” fegyverekhez jutna.

Mint a Guardian megjegyezte: a külföldiek között ugyanakkor korántsem volt egység. Sokáig kellett győzködni Egyiptom és az Egyesült Arab Emirátusok képviselőit, hogy ne a legitimnek mondott kormánnyal rivalizáló Khalifa Haftar tábornok kormányát támogassák.

Haftar Torbuk városba fészkelte be magát és nem hajlandó elismerni a Tripoliban, nemzetközi támogatással felállt és a főváros egy részét ellenőrző kormányt. A külvilág korábban az itt létrejött kormányt tartotta legitimnek.

A nyugatiak most azt akarják, hogy Haftar tábornok működjön együtt az általuk támogatott új kabinettel és hogy hozzanak létre közös katonai parancsnokságot.

Erre annál is inkább szükség lenne, mert a tábornok és az úgynevezett Nemzeti Egységkormány is azt állítja, hogy az Iszlám Állam által meghóditott Szirte város ostromára készülnek.

A Líbiával közös határ biztonsága miatt aggódó Egyiptom azonban nem szívesen adja fel Haftar támogatását.

A megosztottságot fenntarthatja, hogy Oroszország 4 milliárd dollár értékű pénzt nyomtathat az ország keleti részének, ahol így két rivális valuta lenne forgalomban. A pénznyomtatási versenyben a De La Rue brit cég már előrébb tart: ők kétmilliárd dollárnyi líbiai bankót nyomtatnak, azzaz az indokkal, hogy segítsenek elkerülni a gazdaság megbénulását.

Ami világossá vált Bécsben: bár a külföldiek szeretnék, hogy felszámolják a káoszt Líbiában, egyelőre óvakodnak a közvetlen és nyílt katonai beavatkozástól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×