eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"Káros a menekülthullámot kísérő hisztéria"

Aggasztó és rendkívül káros az a hisztéria, amely az uniós országokat érintő menekülthullámot kíséri, véli több francia szociológus, politológus vagy éppen közgazdász.

Politikai tehetetlenség és szereptévesztés jele, hogy miniszterek és államfők a médiával csaknem versengve, hisztérikus, felháborodott üzeneteket tesznek közzé a világhálón, ahelyett, hogy konkrét terveket készítenének a menekülthullám kezelésére - nyilatkozta a Le Figaro című napilapnak Jean-Pierre Le Goff francia szociológus, aki egyebek mellett a múlt héten a világsajtót bejárt, a török partoknál vízbe fúlt szír kisfiút ábrázoló fénykép közzétételének a hatásait elemezte.

Szerinte minél inkább érzelmi síkra terelődik a menekülthelyzet kérdése, annál nehezebb racionálisan beszélni róla, ráadásul azáltal, hogy a politikusok egy része, illetve a mértékadó média lelkiismeret-furdalást és bűntudatot igyekszik kelteni az európaiakban, lassan az is elhomályosul, hogy a kialakult helyzetért iszlám terrorista csoportok felelősek.

Hasonló hangnemben nyilatkozott a Franciaországban komoly figyelemmel kísért Jacques Sapir, baloldali kötődésű közgazdász, egyetemi tanár is, aki számára megdöbbentő, hogy az Európai Unió vezetése nem tudja kezelni a menekült-kérdést, ehelyett ujjal mutogat a magyar kormányra, amiért kerítést épít a határán. A szakember szerint mindez azt jelzi, hogy az Unió nem működik, úgy vélve, hogy a menekült-ügy kapcsán "szemünk előtt zajlik az Európai Unió erkölcsi halála".

Jacques Sapir szerint a menekültkérdésben mind az uniós, mind pedig a francia politikai vezetés nagyfokú képmutatásról tesz tanúbizonyságot. A franciák kapcsán a közgazdász azt mondta: bírálják a magyar kormányt a határzár miatt, miközben Calais-nál szögesdrótkerítéssel védik a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő Csalagút bejáratát. "Nem értem, hogy a Csalagutat védő szögesdrót miképpen demokratikus, a magyar-szerb határon épült kerítés pedig antidemokratikus" - tette hozzá.

A közgazdász úgy vélte, az uniónak már rég hajókat kellett volna küldenie a török vagy a görög partokhoz, hogy a menekülteket onnan Németországba szállítsák, hiszen Berlin bejelentette: kész 800 ezer migráns befogadására.
A német fogadókészséget egyébként Franciaországban alapvetően pragmatikus lépésnek tartják, számos szakértő azt hangsúlyozza, hogy az öregedő német társadalomnak égető szüksége van friss munkaerőre, amit az ottani politikusok moralizáló diskurzussal álcáznak.

A baloldali beállítottságú Le monde diplomatique főszerkesztő-helyettese, Dominique Vidal ehhez még hozzátette: a német vezetés a menekültek befogadásával igyekszik helyrehozni azt a katasztrofális képet, amely a görög válság kapcsán tanúsított agresszív magatartása következtében alakult ki róla. Szerinte ebből a szempontból akár azt is lehet mondani, hogy a menekültválság kétszeres hasznot hoz Berlin számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×