eur:
388.92
usd:
363.32
bux:
68167.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Koalíciós affér a kelet-európai munkavállalók miatt

Január elsejét követően szélesre tárják Németországban is a kapukat a román és bolgár állampolgárok előtt, mert lejár az az átmeneti időszak, amelyet a két ország uniós felvételét követően a berlini kormány kezdeményezésére - derogáció néven - életbe léptetettek a román és bolgár munkavállalókkal szemben. A két új uniós tagállamhoz legközelebb fekvő német tartomány, Bajorország kormánya azonban máris megkötéseket helyezett kilátásba a szociális juttatásokat illetően.

Nürnbergben a Szövetségi Munkaügyi Hivatal azzal számol, hogy január elsejét követően - elhelyezkedést keresve - közel 180 ezer román és bolgár munkavállaló érkezik Németországba. Románia és Bulgária ugyan már hét éve tagja az Európai Uniónak, de a berlini kormány annak idején elérte, hogy a két ország állampolgárai német földön csak rendkívüli esetben vállalhattak munkát.

Most ez az átmeneti időszak lejárt és a Szövetségi Munkaügyi Hivatal román valamint bolgár tolmácsok bevonásával készül az új álláskeresők fogadására. Számukra német nyelvtanfolyamokat is indítanak, valamint anyanyelvükön írt tájékoztatókon hívják fel a figyelmüket az integrációt szolgáló kínálatokra.

A két uniós tagállamhoz földrajzilag legközelebb fekvő Bajorország kormánya máris jelezte, hogy szigorúan ellenőrzi majd a munkakeresők tényleges szándékát, és akit rajtakap, hogy csupán a bőkezű szociális juttatások végett hagyta el szülőföldjét, azt rövid úton kitoloncolja. Álláspontjának alátámasztására felhozta, hogy a jobb jövő reményében már a közelmúltban is nagyszámban érkeztek képesítés nélküli román és bolgár állampolgárok, akiknek jórészét humanitárius szervezetek tartják el.

A bajor kormány kilátásba helyezett megkötéseit élesen bírálta a berlini koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt, és rámutatott arra, hogy az uniós rendelkezések értelmében a munkavállalás kezdetét követő első három hónapban a fogadó országok szociális intézményei nem kötelezhetők juttatások megadására.

Migrációs szakértők vélemény szerint is elhibázott a bajor konzervatív kormány magatartása, mert Romániából és Bulgáriából várhatóan olyan jól képzett munkakeresők fognak érkezni, akikre a német gazdaságnak igencsak szüksége van. Mint ismeretes, ipari vezetők már régóta arra ösztönzik a berlini kormányt, hogy ne csak az EU tagállamok jól felkészült fiatal munkavállalói előtt tárják szélesre a kapukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×