eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A fogyasztók fizetnek többet az atomreaktorok leállítása miatt

Egy évvel ezelőtt, a fukusimai atomkatasztrófa hatására a berlini kormány elhatározta, hogy a korábbinál jóval gyorsabb ütemben válik meg a nukleáris energia felhasználásától, és ezzel összefüggésben intézkedéseket hozott az atomreaktorok fokozatos leállításáról. Mindez azonban együtt jár a villanyáram-szolgáltatás reformjával is, ami drágulásokhoz vezet.

Az áramellátást felügyelő szövetségi hivatal Berlinben közölte, hogy becslése szerint a közeljövőben a háztartások számára hét százalékkal drágább lesz a villanyáram. Ezt azzal indokolta, hogy az atomenergia felhasználásának fokozatos leépítése együtt jár a más forrásból származó áram magasfeszültségű vezetékeinek korszerűsítésével, ami igencsak költségigényes. Ezt részben a fogyasztókra hárítják, ami a közeljövőben mintegy 7 százalékos áremelést von maga után.

Jelenleg Németországban egy két szobás lakásban élő család évente átlagosan 250 eurót, azaz 75 ezer forintot fizet a villanyért.

A berlini hivatal nem titkolta azt sem, hogy a kilátásba helyezett 7 százalékos drágulás nem jelenti azt, hogy az atomenergia felhasználásának végleges beszüntetéséig nem fenyegeti újabb áremelés a fogyasztókat, ami részben azzal is összefügg, hogy a nukleáris reaktorok üzemeltetői kárpótlást igényelnek fokozatosan csökkenő bevételeik ellensúlyozására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×