eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Nagy-Britannia óva inti Franciaországot és Németországot

David Cameron brit miniszterelnök kijelentette, hogy Nagy-Britannia a vétójogával fog élni, ha az Európai Unió lisszaboni szerződését német-francia kezdeményezésre úgy módosítják, hogy az károsan befolyásolja London pénzügyi központjának, a Citynek a működését.

Csütörtökön kezdődik az Európai Unió csúcsértekezlete, amelyen Németország és Franciaország beterjeszti tervezetét arról, miként küzdhető le az euróövezet hitelválsága. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy központilag megszabott és szigorúan ellenőrzött feltételrendszer bevezetését tartja célravezetőnek, amely nem csak az eurózóna tagországait érintené, hanem azokat az uniós országokat is, amelyek a jövőben csatlakozni kívánnak ehhez.

Nagy-Britannia egyelőre kitart a fontsterling mellett, de - mint az Európai Unió második legerősebb ipari hatalma -, féltve őrzi pénzügyi intézményeinek függetlenségét, már csak azért is, mert a City tevékenységéből hatalmas jövedelme származik.

David Cameron harcias kijelentése, miszerint a lisszaboni szerződésnek a brit piacgazdálkodás mozgásterét korlátozó módosításait Brüsszelben megvétózná, részben azoknak a pártján belüli euroszkeptikus platformoknak szól, amelyek általában helytelenítik az Unió szerintük túlzott mértékű beleszólását a tagországok nemzeti ügyeibe.

Kiszivárgott azonban, hogy az Európai Bizottság elnöke, a csúcstalálkozót levezető Herman van Rompuy szerint nem lesz szó teljesen új keletű Európa-szerződés létrehozásáról, csupán a szövetségnek az euróövezet megrendült hitelét jótékonyan orvosló szorosabb összefogásáról.

A konzervatív párt veterán politikusa, Kenneth Clark igazságügyi miniszter, a keddi Cameron-nyilatkozat után óvta miniszterelnökét a heveskedéstől, s arra intette, hogy vegye tudomásul: égető szükség van az euró hitelének helyreállítására, mégpedig az Unió központi pénzügyi feltételrendszerének szigorításával, amiből persze, amennyire lehet, ki kellene hagyni a brit intézmények működését ellehetetlenítő lépéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×