eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Botrány a rendőri túlkapások ellen indított portál körül

Harcot hirdetett a francia belügyminiszter a Copwatch internetes portál ellen, amely egyre több rendőr fényképét, olykor beosztását, sőt otthoni címét is közli. A honlap egyik alapítója azt mondja, a rendőri túlkapások ellen akarnak küzdeni ezzel a módszerrel.

Az amerikai mintára létrehozott, szó szerinti fordításban Zsarufigyelő nevet viselő internetes oldal immár hetek óta borzolja a francia rendőrök kedélyeit, az ugyanis eddig mintegy száz közeg fényképét közölte a világhálón, melyeken akció közben, egyenruhában vagy éppen otthoni környezetben, civilként ábrázolja őket.

A belügyminiszter és több rendőrszakszervezet immár a bíróságtól kéri a fényképeket tartalmazó oldalak letiltását, az észak-franciaországi Lille-ben mintegy tucatnyi, magukat "állampolgárok egy csoportjaként" meghatározó kezdeményezők ugyanis azt ígérik, hogy valóságos adatbázist fognak létehozni a nevekből és a fényképekből.

"Célunk az, hogy amikor valakit rendőri erőszak ér, honlapunkon megtalálhassa az őt bántalmazó rendőr fényképét és feljelentést tehessen ellene" - nyilatkozta a France Info rádiónak a Copwatch egyik névtelenségbe burkolózó működtetője. A fényképeket, videófelvételeket elmondása szerint részben az utcán, rendőri beavatkozások közben készítik, de a közösségi hálókat is felhasználják, például úgy, hogy a Facebookon "barátságot" kötnek az azon jelen lévő rendőrökkel.

A francia médiának mostanra annyit sikerült kiderítenie, hogy a zsarufigyelők valószínűleg anarcho-libertárius fiatalok közül kerülnek ki, és ennek kapcsán egy, a Liberation című napilap által megszólaltatott szakértő úgy vélte, e kötődés legnagyobb hátránya az, hogy amint az a honlapon alkalmazott gyalázkodó hangnemből is megfigyelhető, az alapítók nem annyira a rendőri visszaélések felderítésére, hanem mindenféle rend és tekintély elvetésére törekszenek.

Michael Meyer szociológus a kezdeményezés hátulütőjének nevezte, hogy az felerősíti a bizalmatlanságot a lakosság és a rendőrség között. Szerinte a brit és a svájci tapasztalatok azt mutatják, hogy a magukat megfigyelés alatt tudó rendőrök egy-egy beavatkozás közben immár nem kísérleteznek békéltetéssel, hanem szigorúan az elírásokhoz tartják magukat, ami a frontok megkeményedéséhez vezet.

Mindehhez természetesen az is hozzátartozik, hogy az interneten megbélyegzett rendőrök immár saját és családjuk biztonsága miatt is aggódnak. Egy 45 éves francia nyomozó például a napokban azért tett feljelentést a honlap ellen, mert postaládájában élestöltényt talált néhány nappal azután, hogy fényképe egy lejárató szöveg kíséretében megjelent a Copwatch-on.

A francia belügyminiszter szerint az eljárás rendkívül veszélyes a rendőrökre nézve, egy szakszervezeti vezető pedig egyenesen úgy véli: a zsarufigyelők valójában gyűlöletet keltenek a hatóságok ellen. A rendhagyó ügyet szerdán vizsgálja a párizsi büntetőbíróság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×