eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Személyesen a tulajdonos irányítja a France Soirt

Elbocsátotta a France Soir című napilap vezérigazgatóját a lap tulajdonosa, az orosz Alekszandr Pugacsov, aki ezentúl személyesen irányítja az újságot. Az orosz milliárdos Szergej Pugacsov fia 2009. áprilisában vásárolta meg a lapot, amely az év eleji reklámhadjárat, illetve a kifejezetten alacsony eladási ár ellenére továbbra is veszteséget termel.

"A France Soir sem jobb-, sem baloldali, hanem olvasópárti" - ezzel a jelmondattal vezették be a piacra idén márciusban a teljesen megújított, a második világháború végén alapított és fénykorában egymilliós példányszámot is meghaladó újságot. Az új tulajdonos ambiciózus elképzelései közé tartozott, hogy a lapot mindössze fél euróért, mai árfolyamon mintegy 135 forintért árulják, ami az országos napilapárak alig több mint egyharmadát teszi ki.

Az erős indítás azonban nem hozta meg a várt eredményt, a France Soir eladott példányszáma napi 75 ezer körül mozog, márpedig a nyereséges működéshez ennek éppen a duplájára lenne szükség.

A vezérigazgató menesztése egyebek mellett ezzel a gyenge eredménnyel is összefügg, és Alekszandr Pugacsov a Le Figaro című napilapnak adott interjúban nem is tagadja, hogy elődjével, Christiane Vulvert-rel számos nézeteltérése volt a lap működtetését illetően.

A pohár akkor telt be végképp, amikor Pugacsov megtudta, hogy az igazgatónő az ő tudta és megkérdezése nélkül készült stratégiai döntések meghozatalára. A 25 éves tulajdonos-vezérigazgató szerint a France Soir jövője egyáltalán nincs veszélyben, és az eddig befektetett 50 millió euró, mintegy 13,5 milliárd forint mellett további 20 milliót készül a lapba pumpálni. Amiből egyebek mellett további újságírók alkalmazását tervezi, Pugacsov ugyanis továbbra is elégedetlen újságja tartalmával.

Emiatt egyébként augusztusban, alig öt hónapos működést követően, az újság főszerkesztőjének, a fővárosi Le Parisientől átigazolt Christiane de Villeneuve-nek már távoznia kellett, de úgy tűnik, a problémát továbbra sem sikerült megoldani. A mostani, három hónapon belül immár a második csúcsvezető-váltást követően Alekszandr Pugacsov arról biztosította alkalmazottait és a nagyközönséget, hogy a France Soirt semmiképpen sem szándékozik "szemét bulvár" irányba elvinni.

A francia gazdasági sajtóban felröppent hírek szerint a fiatal médiatulajdonos milliárdos édesapja vállalkozásai csőd közeli helyzetbe kerültek, de ezzel kapcsolatban ifjabb Pugacsov azt mondja: ez a lap helyzetét nem befolyásolja, működését személyes vagyonából biztosítja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×