eur:
389.46
usd:
361.7
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az ateisták jobban ismerik a vallást, mint a hívők

Az amerikaiakat a fejlett világ egyik legvallásosabb népének tartják, ám felmérések szerint a többségi protestánsok és római katolikusok kevesebbet tudnak saját és mások vallásáról, mint például az ateisták, vagy a zsidók.

Az Egyesült Államok a populáris kultúrában a szenvedélyes prédikátorokról is ismert. A szabad vallásgyakorlás alkotmányos jog, és egy sor olyan szektát ismernek el vallásként, amelyet a világ más részein nem. A bibliai teremtést egy sor iskolában tudományos tényként oktatják.

Megdöbbentő módon azonban egy felmérésből az derül ki, hogy a hívők jelentős része nincs tisztában saját vallása tanaival, és szinte alig tud valamit a más vallásokról, amelyek gyakorlói pedig akár a szomszédjai lehetnek.

A katolikusok 45 százaléka például nem tudta, hogy az egyház tanítása szerint az úrvacsora során kapott bor és ostya nem jelkép, hanem valóban Krisztus vérévé és testévé változik. A protestánsok több mint fele nem tudta, hogy Luther Márton vitairatai nyomán indult meg a reformáció. A zsidók egytizede azzal nem volt tisztában, hogy a mór Spanyolországban született Maimonidész, a zsidó vallásjog rendszerbe foglalója - zsidó volt.

A felmérést a Pew Vallási és Közéleti Fórum nevű szervezet készítette, hogy felmérje a Biblia tanainak és a történelem jelentős vallási személyeinek ismeretét.

A felmérés résztvevőinek 32, többé-kevésbé nehéz kérdésre kellett válaszolniuk. Meg kellett nevezniük az iszlám szent könyvét, a Biblia első könyvét és megválaszolniuk azt, hogy melyik évszázadban alapították a mormon vallást. Átlagban a kérdések felére adtak helyes választ.

A legjobb pontszámot az ateisták és az agnosztikusok, az Isten létében nem hívők, de azt nem is tagadók érték el. Õket követték a zsidók és a mormonok, majd a protestánsok és a katolikusok. A kutatók szerint jobbára az iskolázottság dönti el, ki mennyit tud a vallásról.

A kereszténységről a mormonok tudják a legtöbbet, 12 kérdésből átlagban nyolcra jó választ adtak. A fehér evangélikusok átlagban hétszer válaszoltak helyesen. Mások vallásáról a legtöbbet a zsidók, az ateisták és az agnosztikusok tudnak a legtöbbet. Az amerikaiak kevesebb, mint fele tudja, hogy a dalai láma buddhista, és kevesebb, mint 40 százaléka, hogy Visnu és Siva hindu istenségek.

A felmérésből az is kiderül, hogy az amerikaiak nincsenek tisztában az állami iskolákban történő vallásos oktatás alkotmányos korlátaival. A többség tudja, hogy az állami iskolákban a tanárok nem tarthatnak imádságot, de azt nem, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán felolvashatnak a Bibliából az irodalomórán - azaz úgy gondolják, hogy szigorúbban szabályozzák az iskolákban a vallást, mint valójában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.

Magyarics Tamás: nagy bajban a toryk, akár ötszáz tanácsi helyet is veszíthetnek

Nagyarányú munkáspárti győzelem várható az angliai helyhatósági választásokon, és ha nem történik valamilyen váratlan esemény, ugyanerre lehet számítani a későbbi parlamenti választáson is – mondta az InfoRádióban az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora. A külpolitikai szakértő szerint valószínűleg harmadszor is London polgármestere lehet Sadiq Khan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×