eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség által közreadott videóról készített képen Oleg Kononyenko orosz űrhajós, miután sikeresen földet ért a Szojuz MSz-25 orosz űrhajó kapszulájában a kazahsztáni Zsezkazgantól délkeletre 2024. szeptember 23-án. Kononyenko és a másik orosz űrhajós, Nyikolaj Csub új csúcsot felállítva 374 napot töltött a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson, amerikai társnőjük, Tracy Dyson hat hónapig volt a világűrben.
Nyitókép: MTI/EPA/Roszkoszmosz

Rekordot döntött a két orosz űrhajós

Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomásról egy Szojuz űrkapszula

Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomásról és sikerrel landolt hétfőn Kazahsztánban egy Szojuz űrkapszula két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén. Az orosz Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub 374 napot töltött az űrállomáson, amivel rekordot döntöttek. Mellettük a Szojuz MS-25 fedélzetén visszatért az amerikai Tracy Dyson is, aki hat hónapig volt az űrben.

A Nemzetközi Űrállomáson nyolc űrhajós maradt, köztük az amerikai Butch Wilmore és Suni Williams, aki júniusban érkezett a Boeing Starliner új űrkapszulájában, és eredetileg egy hetet töltöttek volna az űrállomáson. Visszatérésük időpontját azonban technikai problémák miatt elhalasztották. A NASA végül úgy döntött, hogy az űrhajósok az Elon Musk cége által gyártott SpaceX űrhajóval térnek majd vissza 2025 februárjában.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×