eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A hand from a mosquito bite. Mosquito drinks blood on the arm.
Nyitókép: Andrei Sauko/Getty Images

Ennél sokkal ijesztőbb betegséget már nem terjeszthetnének a szúnyogok

Szörnyű bőrbetegséget okozhat a kórokozó, melyet a rovarok vihetnek át az emberekre.

Az eddig oposszumokban előforduló, szúnyog által nem terjesztett húsevő baktérium, a M. ulcerans terjedésének magyarázatára bukkantak ausztrál tudósok: a szúnyogok eddig nem terjesztették vektorként a betegséget, ez azonban megváltozott – írja az Euronews.

Timothy Stinear, a Melbourne-i Egyetem molekuláris mikrobiológusa az ASM Microbe 2023 találkozón, az amerikai Houstonban mutatta be az Ausztrália délkeleti részén élő szúnyogokon végzett elemzések eredményeit. A tudósok az M. ulcerans oposszumokról emberre terjedésének kulcsát keresték, így fedezték fel, hogy a szúnyogok egyaránt csípik a szőrös állatokat és az embereket.

Mindhárom csoportban – az oposszumokéban, a szúnyogokéban és az emberekében – tökéletesen ugyanazt a baktériumot találták, így valószínűsíthető, hogy ez az átadás útja.

Az M. ulcerans okozza a Buruli-fekélyt, egy krónikus, az emberi szervezetet jelentősen gyengítő betegséget, amely a bőrt – és néha a csontokat – érinti, fájdalmas fekélyeket, maradandó elváltozást és hosszú távon rokkantságot okoz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegség legalább 33 trópusi, szubtrópusi és mérsékelt éghajlatú országban van jelen Afrikában, Dél-Amerikában és a nyugati csendes-óceáni térségben. A WHO eddigi ismeretei szerint nem ismert az átadás módja, de a szúnyogok szerepe a friss kutatás alapján felmerülhet.

A Buruli-fekélyt nem lehet megelőzni, antibiotikummal azonban hatékonyan gyógyítható.

Tavaly 2100 esetet jelentettek a WHO-nak világszerte, ebből 2-300 volt ausztrál beteg.A kutatásban vizsgált 13 szúnyogfajból csak kettő táplálkozott mind oposszumok, mind emberek vérével. Aki nem tervez Ausztráliába utazni, annak egyelőre nem kell tartania a betegségtől, de a szúnyogcsípések ellen érdemes védekeznie. Amerikában már maláriát, Olaszországban pedig nyugat-nílusi lázat terjesztenek.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×