INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

óriásteknős

galápagos-szigetek

természet

állatvilág

kihalt állatok

Több mint 100 éve kihaltnak hitt állatot találtak élve - képek

Több mint 100 éve kihaltnak hitt állatot találtak élve - képek

Infostart / MTI

1906-ban látták az utolsó példányát. Az állatot Fernana névre keresztelték.

Több mint 100 éve kihaltnak hitt óriásteknőst találtak élve a Galápagos-szigeteken. Az állat az első a Chelonoidis phantasticus fajból azóta, hogy egy 1906-os expedíción Rollo Beck felfedező egy hím példányt megpillantott.

Az immár hivatalosan is azonosított, még 2019-ben megtalált új egyed a Fernanda nevet kapta otthonáról, a nagyrészt feltáratlan Fernandina-szigetről, mely egy aktív vulkán a Galápagos-szigetcsoport nyugati részén.

"Minden, amit a fajról tudtunk, arra utalt, hogy kihalt" - idézte a The Guardian online kiadása Stephen Gaughrant, a Princeton Egyetem ökológus-evolúcióbiológusát, a Communications Biology című tudományos lap csütörtökön megjelent új számában közölt tanulmány egyik vezető szerzőjét.

Amikor meglátták Fernandát, amint a szigetecske lávakövei közötti egy kis bozótosban sétált, felébredt a remény a tudósokban, hogy talán mégsem halt ki a phantasticus faj, de erről előbb DNS-vizsgálattal kellett bizonyosságot szerezni.

Fernanda (Forrás: Galapagos Conservancy)
Fernanda (Forrás: Galapagos Conservancy)

A Princeton kutatói mind az 1906-ban, mind a 2019-ben talált óriásteknős DNS-ét feltérképezték, és ugyanazon faj tagjaiként azonosították őket, amely

szignifikánsan különbözik a szigetcsoport többi 13 óriásteknősfajától.

A Galápagos-szigetek minden óriásteknősfaját sebezhetőként vagy súlyosan veszélyeztetettként tartja nyilván a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, egy faj már kihalt.

Fernanda valószínűleg ötvenéves vagy idősebb, de az átlagos óriásteknősöknél kisebb, feltehetően a száraz vulkáni sziget gyér növényzete miatt.

Forrás: nature.com
Forrás: nature.com

A zoológusok eleinte azt gondolták, hogy az 1906-os példányt vitték át a Fernandina-szigetre. Noha a teknősök nem úsznak, nem ritka, hogy szélsőséges időjárási események szigetről szigetre szállítják őket, de az emberi beavatkozás sem elképzelhetetlen - mondta Gaughran.

"A legvalószínűbb magyarázat, hogy egy teknős véletlenül került át a Fernandina-szigetre" - magyarázta.

(A nyitókép illusztráció.)

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018