eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Close up of sporty woman tying shoelace while kneeling outdoor, In background bridge. Fitness outdoors concept.
Nyitókép: dusanpetkovic/Getty Images

Máskor érdemes edzeniük a nőknek, mint a férfiaknak

Más-más napszakokban eredményes a férfiak és a nők edzése – derült ki egy friss amerikai kutatásból.

Az edzés a nap bármelyik szakában előnyére válik annak, aki elvégzi, de úgy tűnik, a nők reggel, míg a férfiak este végzett testmozgás segítségével tudnak több zsírt elégetni.

A kutatók szerint az eddig a tárgyban végzett vizsgálódások férfiakra koncentráltak, holott a hormonok, a biológiai óra, valamint az alvási ciklusok is eltérőek a két nem esetében – írja a BBC.

A kutatást 25-55 év közti, egészséges felnőttek körében végezték, közülük 30 volt férfi és 26 nő. 12 héten át figyelték meg őket, ez idő alatt változatos edzésprogramot állítottak össze nekik: ebben szerepelt nyújtás, sprint, ellenállást fokozó és teljesítőképességet növelő gyakorlatsor is.

Az egyik csapat egyórás edzése reggel fél kilenc előtt zajlott, míg a másiké este hat és nyolc óra közt.

Minden résztvevő speciális étrendet tartott emellett.

A kutatók a vizsgálat során mindenkinek mérték a vérnyomását és testzsírszázalékát, valamint a program elején és a végén a hajlékonyságát, erejét és aerob teljesítményét is. A 12 hét elteltével mindenki általános állapota javult, függetlenül attól, mit és mikor sportolt.

Nőknél másra jó a reggeli és az esti edzés

"A legjobb időpont a testmozgásra az, amikor azt el tudjuk végezni, amikor a legjobban beilleszthető a napirendbe" – mondja Paul Arcerio, a tanulmány vezető szerzője, a New York állambeli Skidmore College egészségügyi és humán élettudományok professzora, ugyanakkor hozzátette, hogy vannak azért ideális napszakok a mozgásra.

Arcerio szerint azok a nők, akik szeretnék vérnyomásukat csökkenteni és a törzsükön felhalmozódott zsírt elégetni, jól teszik, ha reggel kezdenek tornába.

A hasi elhízás megszüntetése fontos,

mivel a belső szerveket körbevevő zsírréteg veszélyes lehet egészségünkre. Ha viszont egy nő általánosságban szeretne hangulatjavulást elérni, illetve felsőtestét akarja erősíteni, jobb, ha este mozog.

A férfiaknál azt találták, hogy az elért eredmény kevésbé érzékeny arra, hogy a nap mely szakában mozgott az érintett személy.

Az esti edzés ugyanakkor jobban hatott a férfiak hangulatára, emésztésére és szívének egészségére.

Az nem egyértelmű, hogy a férfiak és a nők reakciója a testmozgás időzítésére miért volt ennyire eltérő, a kutatók szerint további kutatásokra van szükség, hogy többet tudjanak meg erről. Úgy vélik, a nők azért égethetnek több testzsírt reggel, mert nagyobb valószínűséggel van felesleges hasi zsírjuk, de a szervezet belső ritmusa is szerepet játszhat ebben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×