eur:
395.13
usd:
371.12
bux:
65254.29
2024. április 19. péntek Emma
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép SARS-CoV-2 nevű koronavírussal (narancssárga) erősen fertőzött, pusztuló (zöld) sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH HANDOUT

Roncstüdeje lett egy covidos 41 éves magyar férfinek

A koronavírus okozta fertőzés talaján kialakult roncstüdő miatt egy 41 éves férfin hajtottak végre életmentő tüdőátültetést az Országos Onkológiai Intézetben.

A beteget 2021 márciusában igazolt koronavírus-fertőzéssel, életveszélyes állapotban vették fel az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív Osztályára. A teljes körű konzervatív terápiás kezelés mellett állapota tovább romlott, gépi lélegeztetés vált szükségessé, majd - mivel lélegeztetőgéppel sem lehetett kielégítő oxigenizációt biztosítani - műtüdős, azaz VV-ECMO-kezelés indult.

A beteg tüdejének állapota tovább romlott, azaz a tüdőbe gyakorlatilag nem lehetett oxigént bejuttatni, a férfi szervezetének oxigénellátását így teljes egészében a műtüdő végezte. Ennek ideje alatt egyértelművé vált, hogy a beteg tüdeje nem képes regenerációra, tüdőátültetés vált szükségessé.

Mivel a beteg többi szerve kielégítő állapotban volt, így a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság a beteget a transzplantációra alkalmasnak ítélte. Az akkor már negatív koronavírus-PCR-teszttel rendelkező, lélegeztethetetlen beteget a mentők az Országos Onkológiai Intézet Intenzív Osztályára szállították, és végül 2021. 05. 09-én, 40 nap műtüdős kezelés után meg is történt a tüdőátültetés az Országos Onkológiai Intézetben. A Covid-fertőzés következtében súlyosan roncsolódott tüdőket a bravúros műtét során egészséges tüdőkre cserélték - számoltak be az eredményről.

A beteg gyógyulása és rehabilitációja az Országos Onkológiai Intézet, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív osztályain a várakozásoknak megfelelően hosszas volt, azonban az tüdőtranszplantáció után 85 nappal otthonába bocsátották. További gondozását a transzplantációs protokollnak megfelelően a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája végzi.

Az Országos Onkológiai Intézet közleménye megjegyzi: az első magyar tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben, az akkori főigazgató, Kásler Miklós vezetése alatt. Azóta több mint száz betegen tudtak segíteni. A Magyar Tüdőtranszplantációs Program 2020 szeptembere óta önálló európai programként működik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×