eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Vannak betegek, akiknek csak a harmadik oltás segíthet

Az immunhiányos állapotú emberek az elmúlt másfél évben nagy veszélynek voltak kitéve a koronavírus által, és sokuk számára az oltás elérhetősége sem változtatott a helyzeten. Az amerikai járványügyi intézet, a CDC szakértőcsoportja ezért támogatja, hogy harmadik oltást kérjenek a magasabb szintű védelem kialakítása érdekében.

Formális ajánlást nem fogalmazott meg a tanácsadó testület, mivel úgy vélik, még több adatra van szükség annak érdekében, hogy tisztábban láthassanak, illetve ahhoz, hogy ez lehetségessé váljon, az FDA engedélyére is szükség lesz még.

Az USA népességének 2,7 százaléka immunhiányos állapotú: a nagy dózisú szteroiddal kezelt betegek mellett a HIV-fertőzöttek, a szervátültetettek és a daganatos betegek is ebbe a csoportba tartoznak – írja az ABC News.

"Újra teljes életet szeretnék élni. Meg szeretném látogatni a lányomat új coloradói otthonában, és el akarok menni steaket enni " – mondta az ohiói Phil Canudo az ABC Newsnak: a veseátültetett férfi szervezetében nem alakult ki immunválasz a Pfizer oltásának két adagja után sem. A férfi a CDV szakértői panelja előtt elmondta:

azt javasolták neki, éljen továbbra is úgy, mintha nem lenne beoltva.

"Sürgetem önöket, könyörgöm érte, hadd vehessünk fel egy harmadik oltást is! Hadd nyíljon ki előttünk újra a világ" – mondta.

Több helyen már engedélyezett

Magyarországon általánosan engedélyezték a harmadik vakcinával való oltást augusztus 1-jétől (alapszabályként az első kettőtől eltérő típusú oltást ajánlanak; az oltás felvétele nem kötelező, de bárki kérheti, az orvos dönt a beadásról; kismamáknak egyelőre nem ajánlják). Mindeközben az eddig oltatlan időseket személyesen kezdik felkeresni, hogy rábeszéljék őket a vakcina felvételére (a vonatkozó rendelet is megjelent már). Ezzel hazánk az első európai ország, ahol zöld utat kapott a harmadik oltás.

Franciaországban és Izraelben már megkaphatják harmadik adag vakcinájukat azok, akik immunhiányos állapottal élnek. Amerikai adatok szerint akár 50 százalékkal növelheti az immunhiányos betegek szervezetében jelen levő antitestek mennyiségét egy harmadik oltás.

Sara Oliver amerikai immunológus szerint egy harmadik oltás bevezetésekor

prioritásként kell kezelni az immunhiányosok vakcinázását,

mivel esetükben nagy a súlyos koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozható szövődmények rizikója. Egy amerikai kutatás szerint az oltás után megfertőződők 44 százaléka immunhiányos állapotú beteg, hasonló izraeli vizsgálatok pedig 40 százalékra teszik ugyanezt az arányt.

"Ezek az emberek be akarják oltatni magukat, nem tétováznak. Azt gondolom, ezt támogatnunk kell" – mondta Pablo Sanchez, a CDC paneljének egyik tagja. Véleménye szerint az FDA-nak engedélyeznie kellene a lehetőséget az immunhiányos betegek számára: meg kellene engedni, hogy az érintettek saját kezükbe vegyék életüket.

Hazugsággal juthatnak most plusz oltáshoz

Phil Canudo épp ezt tervezné. "Több százan hazudnak a gyógyszertáraknak és az oltópontokon a korábbi oltásaikról, megpróbálva egy engedély nélküli extra adagot kapni – mondta a bizottságnak. – Én is ezt fogom tenni, ha másra nem lesz lehetőség."

Amerikában nagy mennyiségben áll rendelkezésre oltás, így nem is jelenthetne nehézséget a helyzet megoldása. A szakértői biztosság egy másik tagja azt is kiemelte: az immunhiányos állapotú betegek minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy védettek legyenek, ebben pedig támogatni kell őket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×