INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

koronavírus

magyar közlöny

oltás

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina második adagja oltáshoz előkészítve a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban kialakított oltóponton 2021. február 26-án.

Az oltás elutasításáról is írásban kell nyilatkozniuk a 60 éven felülieknek

Infostart

Kirendelik az orvostanhallgatókat a háziorvosokhoz, hogy segítsenek nekik az idősek oltásában.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely részletesen szabályozza, hogy kik, milyen módon végzik majd azoknak a 60 éven felülieknek a vakcinázását, akik még nem kapták meg a koronavírus elleni védőoltást.

Eszerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

heti rendszerességgel megküldi a még be nem oltott 60 éven felüliek adatait

nem csak a háziorvosnak, de a a fővárosi és megyei kormányhivatalokat irányító miniszternek is. Ezek alapján keresik majd fel az idős embereket, hogy oltásra biztassák őket.

A felkeresett 60 éven felülinek írásban kell nyilatkoznia a védőoltás elfogadásáról, de az elutasításról is.

Utóbbi nyilatkozatát később megváltoztathatja - mondja ki a rendelet. ("A védőoltás igénybevételét megelőzően az érintett személy nyilatkozik a védőoltás igénybevételének elfogadásáról. Ha az érintett személy az oltás igénybevételét elutasítja, úgy az elutasításról írásban nyilatkozik")

A kormányrendelet azt is kimondja, hogy a háziorvosokhoz orvos- és egészségtudományi egyetemekről hallgatókat rendelnek ki a kormányhivatalok. Az egyetemisták segítenek az érintett idősek felkeresésében, adategyeztetésben, oltási regisztrációban, - és aki már legalább tíz félévet elvégzett, az az oltást is beadhatja. Munkájukat tanulmányaikba krediktént beszámítják, velük munkaszerződést kötnek.

A miniszterelnök jelentette be korábban, hogy a szakemberek egyenként felkeresik azokat az oltatlan időseket, hogy rábeszéljék őket a védőoltásra a járvány negyedik hulláma előtt. Ez a munka a rendelet értelmében augusztus elsején indul.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018