eur:
389
usd:
363.52
bux:
68032.47
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina második adagja oltáshoz előkészítve a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban kialakított oltóponton 2021. február 26-án.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Az oltás elutasításáról is írásban kell nyilatkozniuk a 60 éven felülieknek

Kirendelik az orvostanhallgatókat a háziorvosokhoz, hogy segítsenek nekik az idősek oltásában.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely részletesen szabályozza, hogy kik, milyen módon végzik majd azoknak a 60 éven felülieknek a vakcinázását, akik még nem kapták meg a koronavírus elleni védőoltást.

Eszerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

heti rendszerességgel megküldi a még be nem oltott 60 éven felüliek adatait

nem csak a háziorvosnak, de a a fővárosi és megyei kormányhivatalokat irányító miniszternek is. Ezek alapján keresik majd fel az idős embereket, hogy oltásra biztassák őket.

A felkeresett 60 éven felülinek írásban kell nyilatkoznia a védőoltás elfogadásáról, de az elutasításról is.

Utóbbi nyilatkozatát később megváltoztathatja - mondja ki a rendelet. ("A védőoltás igénybevételét megelőzően az érintett személy nyilatkozik a védőoltás igénybevételének elfogadásáról. Ha az érintett személy az oltás igénybevételét elutasítja, úgy az elutasításról írásban nyilatkozik")

A kormányrendelet azt is kimondja, hogy a háziorvosokhoz orvos- és egészségtudományi egyetemekről hallgatókat rendelnek ki a kormányhivatalok. Az egyetemisták segítenek az érintett idősek felkeresésében, adategyeztetésben, oltási regisztrációban, - és aki már legalább tíz félévet elvégzett, az az oltást is beadhatja. Munkájukat tanulmányaikba krediktént beszámítják, velük munkaszerződést kötnek.

A miniszterelnök jelentette be korábban, hogy a szakemberek egyenként felkeresik azokat az oltatlan időseket, hogy rábeszéljék őket a védőoltásra a járvány negyedik hulláma előtt. Ez a munka a rendelet értelmében augusztus elsején indul.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×