eur:
394.22
usd:
363.23
bux:
65526.66
2024. március 19. kedd Bánk, József
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora a digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében kötött stratégiai együttműködési megállapodás aláírásán az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) 2020. május 25-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Merkely Béla nem mindenkinek ajánlja a harmadik oltást

Jöhet majd a junior-vakcina - mondta a Semmelweis Egyetem rektora, aki azt is elárulta, hogy mit kell figyelembe venni az oltások keverésénél.

A Semmelweis Egyetem rektora az Indexnek elmondta: a napi gyakorlatban használnak olyan vakcinákat, amelyekből három adagra van szükség, például a kullancs okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás is. A vakcinák klinikai vizsgálata és engedélyeztetése hagyományosan évekig tartó folyamat, vagyis a harmadik oltással összefüggő klinikai adatokat jelenleg is gyűjtik a szakértők – tette hozzá.

Merkely Béla szerint az oltó orvos feladata eldönteni, hogy milyen vakcinát ad be harmadikként, megvizsgálva az általános egészségi állapotot, kórelőzményt.

„Németországban és az Egyesült Királyságban például AstraZenecára is adnak Pfizert, és fordítva. Amit nem tanácsolok, hogy vektoralapú vakcinák esetében a harmadik oltás is vektoralapú legyen, mert nagy valószínűséggel a harmadik vektoralapú oltás esetében már a vektor vírus ellen kezd védekezni a szervezet, így az oltás nagy valószínűséggel nem lesz hatásos” – fejtette ki.

A rektor kiemelte azt is, hogy a kismamáknak nem javasolja a harmadik oltást, mert ehhez kevés adat áll még rendelkezésre.

„Csak a Semmelweis Egyetemen egyébként hatezer kismama és hétezer szoptatós édesanya kapta mag az oltását szövődménymentesen, viszont a vakcinációnak köszönhetően nem került több kismama kórházba és nem szorult gép lélegeztetésre. Annak szükséges a harmadik oltás, akinek gyenge az immunrendszere, például azok az onkológiai betegek, akik kemoterápiát kapnak.”

Úgy vélte, az első két oltás felvétele a legfontosabb, a delta variáns ellen is így lehet védekezni.

„Ez egy fertőzőképesebb mutációja az eredeti koronavírusnak, könnyebben megbetegíti az oltatlanokat. Ez sokkal fontosabb, mint egy életerős harmincéves harmadik oltása.”

A járvány elleni fegyver maga a vakcina, megfelelő védettség ad két oltás is – emelte ki, és hozzátette, az ország nem áll rosszul az oltások számával.

„Többen is tartanak a negyedik hullámtól, amely számos országban pusztít világszerte, én továbbra is úgy gondolom, hogy jellemzően ennek azok lesznek kitéve, akik nem kérték az oltást.”

Emlékeztetett a kormány múlt heti döntésére, hogy az orvosok felkeresik majd az időseket, hogy meggyőzhessék őket az oltásról.

„Így kerülhető el a sokat emlegetett negyedik hullám, ami szerintem, ha lesz is, nem igényel majd olyan intézkedéseket, mint a korábbi járványhullámok” – mondta Merkely Béla.

Beszélt a 12 év alatti gyerekekről is.

„Ezekből az oltóanyagokból kaphatnak majd a 12 év alattiak is,

jöhet majd az úgynevezett Junior-vakcina.

Ez azt jelenti, hogy a 40 kilogramm alatti gyermekeket a dózis felével, negyedével oltják majd – tudomásom szerint ezt már több vakcinagyártó teszteli, ha ősszel még nem is, talán az idei év végére elérhető lehet.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×