eur:
392.93
usd:
366.84
bux:
66913.39
2024. április 26. péntek Ervin
Vízvári Zoltánné asszisztens az oltásról tájékoztat egy nőt, mielőtt beoltják az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóponton 2021. június 13-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Negyedik hullám: két hónapnyi előnyünk lehet a britekhez képest

A koronavírus-járvány kínai, majd olaszországi adataiban is fel lehetett fedezni szabályszerűséget – mondta el az InfoRádiónak az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője. Vattay Gábor szerint a negyedik hullám lesz az utolsó nagy köre a vírusnak. Hozzátette: a delta variánsnál két hónap is eltelhet úgy, hogy ugyan sok esetet észlelünk, de alig halnak majd meg emberek.

Vattay Gábor meglátása szerint a negyedig hullámnak – amely rendkívül fertőző, emiatt szinte kivétel nélkül mindenkit érinteni fog –, illetve az oltásoknak köszönhetően, a két fajta immunizáció együttesen azt fogja vélhetően eredményezni, hogy a következő, vagyis

az esetleges ötödik hullám már szinte bele fog simulni a téli járványokba,

amiket már megszoktuk az influenzánál és az egyéb megfázásos megbetegedéseknél.

A Nagy-Britanniában májusban elindult negyedik hullámra visszatérve a szakember kifejtette: nagyjából két hónappal járhatnak Magyarország előtt, ahol a jelek szerint július közepén vette kezdetét ez a hullám. Elmondható, hogy ennek során

nagyjából kéthetente duplázódnak az esetszámok,

bár ez – az idő rövidség miatt – hazánk esetében egyelőre még nem mérhető pontosan. Azonban a brit hullám úgy tűnik, hogy csillapíthatatlanul halad, exponenciálisan felfelé. Ismeretes, az első három hullámban mintegy 4,5 millió ember fertőződött meg a szigetországban, a negyedik hullámmal azonban ez a szám a közeljövőben megduplázódhat, sőt, akár a társadalom döntő részét is érintheti a betegség – tette hozzá a tanszékvezető.

Tapasztalatok szerint a negyedik hullám esetében a leglényegesebb eltérés – a korábbiakhoz képest –hogy, hogy

sokkal kevesebben kerülnek kórházba.

Legalábbis az olyan országokban, mint Nagy-Britannia, és majd feltehetőleg Magyarország, mivel a lakosság nagy számban átoltott. Ennek megfelelően viszont

kevésbé tartanak az emberek a járványhullámtól, később kiváltva a védekezési reflexeket,

így az esetszámok jóval nagyobbak lehetnek. Vagyis összességében nem tudható, hogy a sokkal nagyobb esetszám, valamint az alacsonyabb kórházba kerülés és halálozási esély együttesen mekkora áldozatot fog követelni – hívta föl a figyelmet a szakértő.

Vattay Gábor úgy véli, mindez Magyarországon vélhetően még szeptemberre sem fog egy olyan mértéket elérni, ami miatt már külön intézkedéseket kell majd bevezetni. Természetesen, ha exponenciálisan fog tovább menni a járvány, idővel ki fog követelni valamilyen lépéseket, megakadályozandó, hogy ismét megteljenek a kórházak ismét – jegyezte meg, egyetértve: Magyarországon azzal kalkulálható, hogy minden két hónappal később fog megtörténni, mint ahogyan Nagy-Britanniában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×