eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Kulcsfontosságú kutatásban vizsgálják a vakcinák és kezelések hatékonyságát

A világon elsőként egészséges és fiatal önkénteseket fognak megfertőzni az új típusú koronavírussal a kutatók Nagy-Britanniában az oltóanyagok és kezelések hatékonyságának tesztelése, valamint a vírus működésének és terjedésének jobb megértése céljából. Arra is kíváncsiak, melyik a leghatékonyabb vakcina.

Az úgynevezett "human challenge" kutatást, vagyis kontrollált humán fertőzéses vizsgálatot néhány héten belül kezdik meg 90 önkéntessel - írja a BBC News.

A 18 és 30 éves kor közötti alanyokat biztonságos és kontrollált környezetben fertőzik meg a vírussal és az orvosok folyamatosan figyelni fogják az egészségi állapotukat.

Az ilyen típusú tanulmányok kulcsszerepet játszottak különböző betegségek, köztük a malária, a tífusz, a kolera és az influenza kezelésének kifejlesztésében.

A mostani vizsgálat segíteni fogja a kutatókat annak meghatározásában, hogy

mi az a legkisebb mennyiség az új típusú koronavírusból, amely már elegendő a megfertőződéshez és az immunrendszer miként reagál erre.

Mindez segíteni fogja a koronavírus okozta Covid-19 jobb megértését, valamint hozzájárul új vakcinák és kezelések kifejlesztéséhez.

  • Kezdetben azzal a vírusváltozattal fogják megfertőzni az önkénteseket, amely a járvány tavaly márciusi kirobbanása óta cirkulál Nagy-Britanniában, és kis kockázatot jelent az egészséges felnőttekre nézve.
  • Az alanyok egy részét valószínűleg beoltják egy már jóváhagyott oltóanyaggal és csak ezt követően fertőzik meg őket, hogy megállapítsák, melyik a leghatékonyabb vakcina.

A tanulmány a brit kormány vakcina-munkacsoportja, az Imperial College London, a Royal Free London NHS Foundation Trust és a hVIVO vállalat együttműködésében valósul meg.

"Arra számítunk, hogy ezek a tanulmányok egyedülálló betekintést nyújtanak a vírus működésébe és segítenek megállapítani, hogy melyek azok az ígéretes vakcinák, amelyek a legnagyobb eséllyel megakadályozzák a megfertőződést" - mondta Clive Dix, a munkacsoport ideiglenes vezetője, hozzátéve, hogy nagy szükség van újabb vakcinák és kezelések kifejlesztésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×