eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Facebook/Országos Vízügyi Főigazgatóság

Baktériumokkal és fehérjékkel tisztítanák az olajjal szennyezett talajt magyar kutatók

A talajszennyezés nyomait gyorsabban felszámoló módszeren dolgoznak magyar kutatók. Olyan esetekben is segíthetne, mint a tavaly decemberben a szigetszentmiklósi Duna part lápos területén történt súlyos olajszennyezés.

Az ELTE és a BME közösen két piaci szereplővel, a Fermentia Kft. és a ELGOSCAR–2000 Kft. közreműködésével a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával megvalósuló projektben fejleszt ki a gyakorlatban is alkalmazható olyan oltóanyagot, amely egy esetleges talajszennyezés esetén a természet példáján, a többi között baktériumokkal tisztítja meg a területet. Az innováció a lebontó folyamatokat még hatékonyabbá teszi, ezáltal a szennyezett terület a fizikai megtisztítása után biológiailag is gyorsabban rendbe jön – hangzott el a hirado.hu tudósítása szerint az M1 Kék bolygó című műsorában. A kutatói összefogás a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával jött létre.

A főként gázolajszennyezés által talajba jutó anyagot biológiai úton, baktériumok, fehérjék és ezek együttes segítségével ártalmatlanítják a kutatók. Jelenleg is azon dolgoznak, hogy kereskedelmi forgalomba hozható biológiai oltóanyagokat készítsenek.

Az ELTE munkatársai a talajban élő baktériumokat hívják segítségül a veszélyes anyagok bontására: a szennyezett területről vonnak tenyésztésbe olyan törzseket, izolátumokat, amelyek tolerálni képesek a poliaromás szénhidrogéneket. A baktériumok laboratóriumi vizsgálata után a kutatók ki tudják választani azokat a törzseket, amelyek hatékonyak a szennyezőanyagok eltávolításában, ezeket a Fermentia Kft. munkatársai felszaporítják, így nagyobb mennyiségben, együtt visszajuttathatók a területre.

A biológiai kármentesítő eljárás másik iránya az enzimatikus folyamatokra épít, a kutatás ezen része a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársainak feladata. Miután a fehérje elvégezte feladatát, táplálékul szolgál a baktériumoknak. Mind a fehérjék, mind a mikroorganizmusok, és azok egyvelegének tesztelésére is van lehetőség. Az ELGOSCAR–2000 Kft. telephelyén hasonló, csak sokkal nagyobb, talajprizmás rendszerekben vizsgálták az oltóanyag hatásosságát a szennyezett talajokban.

A kísérletek segítségével már két mikrobiális oltóanyag regisztrációja el is kezdődött. A projekt 2021. június 30-áig tart.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×