eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Nyitókép: pixabay

Belélegezhető vakcina is jöhet a koronavírus ellen

Erősebb védelmet adhatnak a belélegzendő oltások, amelyek a vírus közösségi terjedésének megállításában is nagy szerepet játszhatnak majd.

Egyszerűbb felhasználni, könnyebb tárolni, könnyebb beadni: belélegezhető vakcinák fejlesztésén is dolgoznak orvoscsoportok a koronavírus elleni küzdelem jegyében. Amerikai, brit és hongkongi kutatócsoportok egyaránt dolgoznak ezeken a készítményeken, amelyek a vírus orrban való szaporodását is megakadályoznák, ezzel nemcsak az emberi testben való továbbterjedésnek, hanem mások megfertőzésének is gátat szabva.

A vakcinák fejlesztői a Bloomberg cikke szerint a nyálkahártyával borított orr, torok és tüdőszövet különleges tulajdonságait igyekeznek kihasználni. A nyálkahártyában nagy mennyiségű immunprotein, az IgA található meg, amely védelmet jelent a légúti megbetegedések ellen. Az elmélet szerint ennek az immunfegyvernek a felhasználásával a tüdők mélyebb részei - melyekben a SARS-CoV-2 a legnagyobb kárt tudja okozni - könnyebben védhetők meg.

Frances Lund, a University of Alabama immunológusa szerint a hagyományosan, injekció formában beadandó vakcinák komplikálják az immunizálást.

"Az emberek nem szeretnek oltást kapni" - mondja.

Jelenleg a piacra dobáshoz legközelebb álló oltások ugyanakkor injekció formátumúak, ráadásul a legtöbből nem is elegendő egy adag, kettővel alakul ki az immunitás. A belélegezhető vakcina esetében viszont kiiktatható a tű és a fecskendő mellett az alacsony hőmérsékleten való tárolás problémája is, valamint sokkal egyszerűbben be is lehet adni azt. Valószínű, hogy az ilyen típusú vakcinák a másod-vagy harmadgenerációs oltások közt lesznek megtalálhatók, de így is szükség lesz rájuk a helyi immunitás kialakításában és fenntartásában.

Michael Diamond, a Washington University fertőző betegségekre specializálódott kutatója augusztusban már sikeres kísérletet végzett egereken belélegezhető vakcinával: az oltás erős immunválaszt váltott ki, különösen az orrban és a légutakban, megakadályozva a vírus megtelepedését. Az amerikai Altimmune gyógyszercég szintén sikeres egérkísérletek után a negyedik negyedévben tervezi a humán tesztek kezdetét, de Nagy-Britanniában is több cég tervezi embereken tesztelni belélegezhető vakcináját. Az asztmások által használt csutorák vagy orrpsray-k segítenek majd a szer belélegzésében a résztvevőknek.

A hongkongi kutatók olyan vakcinában reménykednek, amely nemcsak a koronavírus, de egyidejűleg a szezonális influenza ellen is védelmet nyújt majd.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:42
×
×
×
×