eur:
394.24
usd:
365.15
bux:
65524.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Semmelweis Egyetem

Kíváncsivá teszi az orvosokat, hogy miért és kinél maradnak meg a koronavírus tünetei

A "hosszú Covid" tünetegyüttesről Müller Cecília az Infostart kérdésére beszélt az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Szerinte a súlyos betegek 10 százalékánál maradhatnak a tünetek hosszú távon, de még túl friss ez a betegség, hogy ebben bárki biztos lehessen.

Az orvosok még csak most ismerkednek a koronavírus hosszú távú hatásaival, de felütötte fejét az úgynevezett "hosszú Covid" jelenség, amely megmaradó, bénító fáradtság formájában jelentkezik jellemzően. Erről David Strain, az exeteri egyetem kutató professzora beszélt a BBC-nek.

Tünet még a légszomj, a makacs köhögés, az ízületi fájdalom, a hallási és látási problémák, a fejfájás, valamint az íz- és szagérzékelés elvesztése is.

Ezt a kínzó lefolyást Róma legnagyobb kórházában és az Egyesült Királyságban is azonosították már, Írországban pedig sokan még a munkába sem tudtak visszatérni, pedig "papíron" rég meggyógyultak már.

A Leicesteri Egyetem professzora, Chris Brightling arra törekszik, hogy a betegeket - amelyikük persze beleegyezik - 25 évig követhessék, hogy mindent megtudjanak erről a koronavírusról.

A hosszú Coviddal kapcsolatban az Infostart kérdésére Müller Cecília országos tisztifőorvos is megosztotta gondolatait az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

"Nagyon sok közlemény jelenik meg a szakirodalomban, és videokonferenciákat is tartanak a kérdésben, próbálják felderíteni, hogy milyen szövődményekkel, hosszú távú hatásokkal kell számolniuk azoknak, akik súlyosabb formában esnek át a betegségen" - igazolta vissza a tünetegyüttest övező homályt az országos tisztifőorvos, de az már most nagyrészt leszűrhető, hogy azoknál fordulhatnak elő hosszabb távú hatások, akik nagyon súlyosan vészelték át a fertőzést.

Az adatok, eddigi információk azonban szerinte még megerősítésre várnak, folyamatosan bővülnek, hiszen "követéses vizsgálatokat végeznek, nálunk is, több intézményben".

A jelenlegi adatok Müller Cecília szerint arról számolnak be, hogy

a súlyos betegek 10 százalékánál fáradtság, gyengeségérzet és elnyúló gyógyulási szakasz tapasztalható,

de hangsúlyozza, hogy a jelenségről további ismeretek szerzése szükséges.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×