eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Müller Cecília: 52 magyarországi halottnál nem volt társbetegség

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott, hogy a kedden elhunyt 21 éves nő "élettel összeegyeztethetetlen betegségben szenvedett", és bár koronavírusos volt és így szerepel a statisztikában, "valószínűleg nem" a Covid-19 okozta a halálát.

816 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt viszont 24 ember, ami rekord a járvány tavaszi kitörése óta. Az egyik elhunyt ráadásul egy 21 éves fiatal; az aktív fertőzöttek száma 23 088 fő, szintén növekszik az ő számuk is. (A friss és részletes járványadatokat ITT találja.) Volt tehát téma az operatív törzs szerda reggeli ülésén és délelőtti tájékoztatóján is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos is az elhunyt fiatal nő sorsáról beszélt, aki "egy,

élettel összeegyeztethetetlen betegséggel élt",

nála viszont "nem gondolják", hogy a koronavírus-fertőzés lehetett a halál oka. A legidősebb elhunyt közben 89 éves volt. Az elhunytak körében leszűrt tapasztalatok alapján szerinte továbbra is jellemző, hogy szív- és érrendszeri betegek vannak a leginkább életveszélyben.

Kórházban 656 fő van, 41-en lélegeztetőgép segítségével élnek.

Továbbra is felszálló ágban van a járvány Müller Cecília közlése szerint.

A halálozásokról ezt követően újra beszélt: az előző lezárt hétig 833 elhunyt volt, viszont a számuk egyre dinamikusabban növekszik, még úgy is, hogy a legtöbb halottat jelentő hét még mindig áprilisban volt. Ez a rekord van most "veszélyben".

"Az elhunytak átlagéletkora egyértelműen csökken" - mondta még Müller Cecília, hozzátéve,

52 elhunytnál nem volt semmilyen társbetegség.

Elmondta még azt is, hogy nyáron - júliusban - még volt egy rövid időszak, amikor több halott volt az akkor átlagosnál, de ennek oka nagy valószínűséggel a hőhullám volt.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese először az új, Románia felől történő beutazási szabályokról beszélt - ezeket itt találni.

Beszámolt arról, hogy 28-an nem maszkoltak helyesen a tömegközlekedésben, a boltokban 41 rendőri intézkedésre volt szükség, utóbbiak közül 4-en szabálysértési feljelentés elé néznek.

Folyamatosan ellenőrzik a zenés-táncos rendezvényeket és a 23 óra utáni zárva tartást a vendéglátóhelyek esetében.

Kérdések - válaszok

InfoRádió: - Tervezik-e a hivatalos laborkapacitás bővítését és folyik-e esetleg újabb akkreditáció? Az emelkedő esetszámok mellett elegendő a jelenlegi akkreditált laborszám?

- A járványügyi adatok indokolják, hogy további laborok bekapcsolódjanak a tesztelőmunkába. Kedden is kijelöltünk kettő újabbat. Tervezünk bevonni egy nagyobb kapacitású tesztelőlabort is.

Infostart: - Mik az itthoni tapasztalatok a hosszú távú Covid-hatásokról, a maradandó panaszokról? A hazai fertőzöttek hány százalékánál maradt meg tünet hosszabb távon is?

- Egyre több a tudásunk erről. Főképp azoknál fordulhatnak elő hosszabb távú hatások, akiknél súlyosabb volt a fertőzés, de ezek az információk még megerősítésre várnak. A jelenlegi adatok arról számolnak be, hogy a súlyos betegeknél 10 százalékban fáradtság, gyengeségérzet és elnyúló gyógyulási szakasz van. De további ismeretekre van erről szükség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×