eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőfelszerelést viselő ápoló megsimogatja egy beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 5-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Hosszú Covid-jelenség: ijesztő, és egyelőre az orvosok sem értik

Az orvosok még csak most kezdik megismerni az úgynevezett hosszú Covid-jelenségét: a bénító fáradtság a vezető tünet.

Függetlenül attól, mennyire súlyos tünetekkel jár egy koronavírus-fertőzés, egy hónapig vagy akár még ennél tovább is elhúzódhatnak az életminőséget rontó tünetei a legfrissebb megfigyelések szerint. A "hosszú Covid" névvel illetett tünetegyüttesnél nagyon lassú a felépülés, pontos orvosi definíciója vagy tünetlistája ugyanakkor nincs még a betegség ilyen lefolyású változatának.

"Nincs kétségünk afelől, hogy a hosszú Covid létezik" – mondta el ugyanakkor David Strain professzor, az exeteri egyetem kutatója a jelenségről beszámoló BBC-nek.

A hosszú Covidban szenvedők legjellemzőbb tünete a bénító fáradtság, melyhez légszomj, makacs köhögés, ízületi fájdalom, izomfájdalom, hallási és látási problémák, fejfájás, az íz- és szagérzékelés elvesztése, valamint a szívet, a tüdőt, a veséket és a bélrendszert érintő problémák társulhatnak. Depresszióról, szorongásról és ködös gondolkodásról is beszámoltak az érintett betegek. A tünetegyüttes alapjaiban tudja tönkretenni a fertőzöttek életminőségét. Mindez nemcsak azokat érinti, akik intenzív kezelést kapnak: azokban is kialakulhatnak ezek a tünetek, akiknél relatíve enyhe a betegség lefolyása.

Arról, hogy a vírus mikor okoz ilyen hosszú lefolyású betegséget, egyelőre csak találgatnak az orvosok. A koronavírus az emberi test sejtjeinek széles tárházát képes megtámadni, melyre immunrendszerünk túlzottan heves reakciót ad, ami szintén károsítja a szervezetet. Egy elképzelés szerint ezt követően az immunrendszer már nem tér vissza a normál működéshez, ez okozza a hosszú Covidot. A vírus ugyanakkor a szervek, szervrendszerek működését is megváltoztathatja: erre a heges tüdőgyulladás és annak következményei jelentik a legjobb példát. Az is ismert, hogy a koronavírus az emésztésre is hat, a cukoranyagcserét felboríthatja, illetve megváltoztathatja a zsírlebontást is. Az agyra gyakorolt esetleges hatásainak kutatása jelenleg korai fázisban van.

Chris Brightling professzor, a leicesteri egyetem kutatója arról beszélt a BBC-nek, hogy huszonöt éven át szeretnék követni ebbe beleegyező, hosszú Covidot átélt pácienseik felépülését.

"Remélem, nagyon keveseknek lesznek tünetei egy év elmúltával, de akár tévedhetek is" – mondta.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×