INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

műegyetem

diploma

budapesti műszaki és gazdaságtudományi egyetem

Komolyan megugorhat a műegyetemi diploma nemzetközi presztízse

Komolyan megugorhat a műegyetemi diploma nemzetközi presztízse

Infostart / MTI

A kulcs az, hogy több egyetem közösen fejleszti képzéseit, amitől az "átjárhatóság" is növekszik.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is tagja lett a hét európai ország tíz vezető felsőoktatási intézménye részvételével létrejött nemzetközi szövetségnek, amely a következő három évre ötmillió eurós támogatást nyert el az Európai Bizottságtól. Az angol nyelvű rövidítéssel EELISA névre keresztelt társulás célja, hogy a műszaki diplomák egységes rendszerét alakítsa ki - írta a Magyar Nemzet pénteken.

Az együttműködés az oktatási, kutatási, fejlesztési tapasztalatok megosztásával kezdődik, amelynek keretében az érintett intézmények szorosabbra fűzik a viszonyukat, összehangolják egymással a szakkínálatukat, és egyfajta "egyetemközi campust" létrehozva közös kurzusokat, mobilitási programokat, versenyeket indítanak.

Nagy Balázs Vince, a Műegyetem nemzetközi rektorhelyettese a lapnak azt mondta,

a szövetség jóval túlmutat az eddigi erasmusos kapcsolatokon.

Az EELISA lényege, hogy nemcsak egy-egy intézet vagy tanszék áll majd kapcsolatban a külföldi partnerével, hanem az egész egyetemet nemzetközi vérkeringésbe csatornázzák. Hozzátette, hogy a mobilitási programok nemcsak a hallgatókat, hanem az oktatókat, sőt még az adminisztratív területen dolgozókat is érintik.

Olyan képzéseket fognak indítani, amelyek tartalmát és tananyagát több helyszínen fejlesztették, amelyeket valamennyi partnerintézmény hallgatói egyaránt elérnek.

Az érintett egyetemek polgárai - összesen 170 ezer hallgató - egyformán hozzáférhetnek majd az innovációkhoz, a partnerség keretein belül elért eredményekhez - ismertette a rektorhelyettes, hozzátéve: hosszú távon az a cél, hogy a partnerekkel közös diplomákat, bizonyítványokat állítsanak ki, amelyeket minden érintett uniós államban elismernek, így növelve az oklevelek munkaerőpiaci értékét és az egyetemek vonzerejét.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018