eur:
393.89
usd:
364.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: INACH

Fontos evolúciós lépcsőfokról tudtak meg többet

Egy 74 millió évvel ezelőtt élt kistestű emlős fogait fedezték fel a kutatók Patagónia chilei részén: ez a legrégebbi ilyen típusú lelet, amelyet a dél-amerikai országban találtak.

A Chilei Antarktiszi Kutatóintézet (INACH) közlése szerint a Magallanodon baikashkenke nevű faj egyik példányának apró fogait a Torres del Paine Nemzeti Park szomszédságában zajló ásatások során fedezték fel.

A Chilei Természettudományi Múzeum közleménye szerint a kistermetű emlős a mai Patagónia területének déli részén élhetett a késő kréta időszakban, dinoszauruszok, krokodilok, teknősök és madarak társaságában.

A

chilei és argentin szakemberek szerint a faj a Gondwanatheria nevű korai, mára kihalt emlőscsoportba tartozott, amelynek ez a legdélebben feltárt lelete.

Alexander Vargas, a Chilei Egyetem kutatója szerint a Magallanodon baikashkenke egy evolúciós lépcsőfok volt a tojásrakó emlősök, úgymint a kacsacsőrű emlős és az erszényes emlősök között.

A szakember szerint

az apró emlős nem rágcsáló volt, de a rágcsálókra jellemző rágófogai alakultak ki.

A Chilei Antarktiszi Kutatóintézet szerint a kréta kori Gondwanatheria-leletek rendkívül ritkák, különösen Dél-Amerika déli részének ezen a területén.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×