eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Invazív állatfajok miatt kérik a fővárosiak segítségét a kutatók

Eddig még csak boncolás alapján van egy olyan sejtésük, amit megerősíthetne, ha a budai csigások összekapnák magukat.

Két magyar biológus (Turóci Ágnes, Páll-Gergely Barna) a nyilvánosságtól kér segítséget két invazív csigafaj ügyében - írja a Qubit. A felhívás a ritka, de városi környezetben nyári esők után fel-felbukkanó, nagy termetű, sárgás-zöldes pincelakó meztelencsigáról szól.

A főváros budai részén begyűjtött példányokról boncolásuk után kiderült, hogy azok egy másik faj, a foltos meztelencsiga egyedei voltak, ezért felmerült a kérdés, hogy az összes pincelakó meztelencsiga-adat rossz határozás eredménye-e.

A tisztánlátás végett már a Mátra Múzeum gyűjteményi anyagát is átnézték, amiből a következő helyzet körvonalazódik: a pincelakó meztelencsiga országszerte elterjedtnek látszik, míg a foltos meztelencsiga csak Budáról ismert jelenleg.

"Hogy felmérjük, hogy a két faj jelenleg mennyire terjedt el,

szükségünk lenne élő példányokra Budapestről,

illetve az ország más tájairól is" - fogalmaznak az állattudósok.

Mindkét faj egyébként a Kaukázus térségében őshonos, és nagyon úgy tűnik, hogy Európába onnan települtek be az elmúlt évtizedekben.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×