eur:
390.67
usd:
365.02
bux:
68285.88
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az éjszakai műszakban a fővárosi Szent László Kórházban 2020. április 27-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A demenciát okozó gén növeli a koronavírus kockázatát

A demencia veszélyét növelő genetikai mutáció jelenléte jelentősen megnöveli annak a veszélyét, hogy különösen súlyos lefolyású koronavírus-fertőzésen essen át a beteg – állapították meg az Exeter Egyetem kutatói.

A tanulmány megerősíti azt a már több kutatásban felszínre került vélelmet, hogy a genetikának fontos szerepe van abban, hogy egyes emberek jobban ki vannak téve a koronavírus-fertőzés súlyos következményeinek. A demencia kapcsolatát a vírussal azért kezdték vizsgálni, mert Angliában és Walesben ez az egyik leggyakoribb alapbetegség a járványban elhunytak között – írja a The Guardian.

A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy

nem a kor az elsődleges veszélyforrás, hanem bizonyos génösszetétel növeli a kockázatot.

Félmilliós betegadatbázissal dolgoztak a kutatók, amelyben 48 és 86 év közötti páciensek genetikai és egészségügyi adatai voltak. Elsősorban az ApoE gént és annak e4 változatát vizsgálták, ennek nemcsak a koleszterinszint és a gyulladásos folyamatok szabályozásában van szerepe, hanem a szívbetegségek és a demencia kockázatát is növeli.

Az ezzel a ritkább génváltozattal rendelkezők a kutatás szerint kétszer gyakrabban szenvedtek a koronavírus súlyos tüneteitől,

és kiderült, hogy olyanok szervezetében is kimutatták, akiknél a demenciát még nem is diagnosztizálták. Egyelőre minden eddigi tesztnél erre jutottak a tudósok, de a tanulmányban jelezték, hogy további vizsgálatok szükségesek az összes összefüggés kiderítéséhez.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Valami nagyon nem stimmel a magyar gazdaságban

Valami nagyon nem stimmel a magyar gazdaságban

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy miért lett Magyarország Európa második legszegényebb országa a lakossági fogyasztás alapján és miért hagyta le a román fizetések vásárlóereje a magyarét. Ezek mellett szó volt a friss GDP-adatról is. Vendégünk volt Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. A második részben az OTP rejtélyes bankfelvásárlásáról kérdeztük Nagy Viktort, a Portfolio vezető részvénypiaci elemzőjét, aki azt is tudni véli, hogy melyik bank lehet az OTP kiszemeltje.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×