eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Gázmaszkot viselő férfi utazik a prágai metrón 2020. március 17-én. A koronavírus-járvány miatt a prágai önkormányzat döntése szerint védőmaszk nélkül tilos használni a tömegközlekedési eszközöket Prágában. Csehországban eddig 383 fertőzöttet regisztráltak.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Koronavírus - kiderült, mikor a legnagyobb a fertőzés veszélye

Az új koronavírus okozta Covid-19 betegség tüneteinek megjelenése utáni első héten a legnagyobb a veszélye a fertőzés továbbadásának egy új kutatás szerint.

Az amerikai orvosszövetség lapjában, a JAMA Internal Medicine belgyógyászati szakfolyóiratban közölt tanulmányban a tajvani hivatalos Covid-19 kutatócsoport eredményeit mutatták be.

A tudósok az első száz tajvani igazolt fertőzött és velük közeli kapcsolatban álló 2761 ember adatait gyűjtötték össze január 15. és március 18. között, legkésőbb április elejéig kísérték figyelemmel a pácienseket, hogy meghatározzák, mennyire fertőz a vírus a tünetek jelentkezése előtt és közvetlenül utána.

Az eredmények azt mutatták, hogy a megfertőződés aránya magasabb volt azok között, akik az azonosított betegekkel a tünetek jelentkezése utáni öt napon belül találkoztak, mint azok között, akik ennél később. Azok is kockázatnak voltak kitéve, akik csak a tünetek előtt érintkeztek a későbbi igazolt betegek valamelyikével - írta a tanulmány.

A megfertőződés aránya magasabb volt az egészségügyben dolgozók családtagjai vagy ismerősei körében, valamint a negyvenévesnél idősebbek között - derült ki a kutatásból.

A kutatás egyik szerzője, Cseng Hao-jüan a napi járványügyi sajtótájékoztatón elmondta, eredményeik hasonlóak a más kontinenseken végzett kutatásokéval, noha ott más adathalmazokból dolgoztak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×