eur:
390.42
usd:
358.76
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Koronavírus – semmi biztató az e-cigarettásoknak

A szakértők szerint a dohányzás sérülékenyebbé teheti a tüdőt a Covid-19-cel szemben, igaz, újabb kutatások alapján az is elképzelhető, hogy a nikotin némi védelmet adhat. De vajon mi a helyzet az e-cigaretták terén?

Az elmúlt évben kisebb túlzással „e-cigaretta-járvány” alakult ki az Egyesült Államokban, számos olyan megbetegedést és halálesetet regisztráltak, melynek hátterében a készülékek használata állt – írja a 24.hu.

Egy friss tanulmány alapján az e-cigarettákhoz köthető tüdősérülés, az EVLI valóban növelheti a Covid-19 súlyosságát. Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa arra jutott, a tüdő sérülése koronavírus esetén csökkenti a túlélés esélyét. Mivel az elektromos cigarettákat főként fiatalok használják, ebben a korosztályban is megnőhet a halálozási arány, figyelmeztetnek.

A hírportál hozzáteszi: fontos ugyanakkor kiemelni, hogy kutatás amerikai adatokon alapszik, ahol nincsenek az európaihoz hasonlóan szabályozva az utántöltő folyadékok, amelyeket ezek az eszközök használnak.

Az Egyesült Államok járványügyi hivatal szerint az EVLI hátterében feltételezhetően az E-vitamin-acetátos és THC-s likvidek állhatnak. Arra vonatkozóan egyelőre nincs kutatás, hogy az EVLI-t leszámítva az e-cigaretták miként befolyásolhatják a Covid-19 tüneteit.

Korábban a SkyNews írt arról francai kutatókra hivatkozva, hogy a Covid-19-cel kezelt kórházi betegek között aránytalanul kevés a dohányos.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×