eur:
367.98
usd:
342.39
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Koronavírus – semmi biztató az e-cigarettásoknak

A szakértők szerint a dohányzás sérülékenyebbé teheti a tüdőt a Covid-19-cel szemben, igaz, újabb kutatások alapján az is elképzelhető, hogy a nikotin némi védelmet adhat. De vajon mi a helyzet az e-cigaretták terén?

Az elmúlt évben kisebb túlzással „e-cigaretta-járvány” alakult ki az Egyesült Államokban, számos olyan megbetegedést és halálesetet regisztráltak, melynek hátterében a készülékek használata állt – írja a 24.hu.

Egy friss tanulmány alapján az e-cigarettákhoz köthető tüdősérülés, az EVLI valóban növelheti a Covid-19 súlyosságát. Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa arra jutott, a tüdő sérülése koronavírus esetén csökkenti a túlélés esélyét. Mivel az elektromos cigarettákat főként fiatalok használják, ebben a korosztályban is megnőhet a halálozási arány, figyelmeztetnek.

A hírportál hozzáteszi: fontos ugyanakkor kiemelni, hogy kutatás amerikai adatokon alapszik, ahol nincsenek az európaihoz hasonlóan szabályozva az utántöltő folyadékok, amelyeket ezek az eszközök használnak.

Az Egyesült Államok járványügyi hivatal szerint az EVLI hátterében feltételezhetően az E-vitamin-acetátos és THC-s likvidek állhatnak. Arra vonatkozóan egyelőre nincs kutatás, hogy az EVLI-t leszámítva az e-cigaretták miként befolyásolhatják a Covid-19 tüneteit.

Korábban a SkyNews írt arról francai kutatókra hivatkozva, hogy a Covid-19-cel kezelt kórházi betegek között aránytalanul kevés a dohányos.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Felmérés: a németek többsége ellenzi az abortusz legalizálását

Felmérés: a németek többsége ellenzi az abortusz legalizálását

Évről évre csökken Németországban az abortuszt végrehajtó orvosok száma. Az ország egyes régióiban egyetlen orvos sem végez terhességmegszakítást. Az ok a Btk. 218. paragrafusa: az abortusz bűncselekménynek számít. Egy friss felmérés szerint a lakosság többsége egyetért ezzel.
VIDEÓ
Megérkezett a bikapiac Amerikába?

Megérkezett a bikapiac Amerikába?

Gazdasági adatok tekintetében ma itthon és a nemzetközi porondon sem érkezett fontos adatközlés - a hét eddigi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, nagyrészt inkább csak oldalazott a piac, és a befektetők a gyorsjelentési szezon lecsengésével már inkább az amerikai és az európai jegybank jövő heti kamatdöntő ülésére készülnek. Az amerikai indexeknél folytatódott a heti szárnyalás, és az S&P 500 már szemre a bikapiaci tartományba kerül, de jövő héten a Federal Reserve még mindent átírhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×