eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Vendégek egy vuhani étteremben 2020. április 8-án, miután feloldották az új koronavírus miatt elrendelt vesztegzárat Hupej tartomány székhelyén. A koronavírus világjárványa Vuhanból indult ki.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Egy friss kutatás sokat elárul a járvány terjedéséről

A légkondicionálók komoly szerepet játszhattak a koronavírus zárt téri terjedésében - derült ki egy friss kínai kontaktkutatásból.

Egy fertőzési lánc visszakövetése után kiderült, hogyan lehetséges, hogy egy étteremben, ahol az egyik helyiségben egy légtérben összesen 91-en tartózkodtak, miért csak három asztal betegeinél jelentkezett a fertőzés - írta a 444.hu egy, a kínai közegészségügyi intézet (Chinese Center for Disease Control and Prevention) kantoni (Guangzhou) munkatársai által készített tanulmány alapján.

A járványügyi szakemberek a lánc visszakövetésével kiderítették, hogy a fertőzés az érintett három család közül a A-val jelölt asztalnál ülő - egyébként Vuhanból érkezett - egyik tagjától indult, és két héten belül tíz megbetegedést okozott. A Vuhanból érkezett család január 24-én tartózkodott az étteremben, pontosan 53 percig voltak egy légtérben az egyik (B), 73 percig a másik (C) családdal. Az A család minden tagja beteg lett, a B-ből hárman, a C-ből ketten. A kutatók által közölt ábrán pirossal jelölték a megbetegedett emberek helyét az étteremben, és a tünetek jelentkezésének idejét. A1-el jelölték az első beteget.

A 143 négyzetméteres éttermi helyiségben az összes fertőzés az étterem egyik légkondicionálójának légáramában történt, tehát feltehetően apró nyálcseppeket vitt magával az áramlat. Az eredeti terjesztő (A1-es beteg) asztalától semmivel sem voltak messzebb az E és F asztalok bizonyos vendégei, ők mégsem fertőződtek meg, mert a légáramon kívül voltak. Szintén nem volt fertőzés a G jelű asztalnál, és attól a kijárat illetve a lépcsőház felé eső teremrészben, pedig ez is egy légtérben volt a vírushordozóval, de a helyiségnek ezen az oldalán egy másik légkondicionáló működött. (Az ábra felső részén.)

A kínai kutatók hangsúlyozzák, hogy megállapításaikat még nem tudják komolyabb laboratóriumi kísérletekkel alátámasztani, illetve nem tudtak elvégezni minden kontrollvizsgálatot (főként azért, mert az egész kutatás tulajdonképpen utólagos nyomozás, rekonstrukció volt), de az eredményeket érdemes figyelembe venni a koronavírusos cseppfertőzések további kutatásában, illetve a közösségi terek biztonságosabb légtechnikai tervezésében.

Kínában Hupej tartomány után, ahol 68 128 fertőzöttje és 4512 halálos áldozata volt a járványnak a hivatalos adatok szerint, Kanton államban terjedt el legjobban az új koronavírus, de itt is csak 1579 fertőzöttet és mindössze 8 halálos áldozatot regisztráltak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×