eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A tüdőgyulladást okozó új koronavírus miatt védőmaszkot viselnek a sanghaji Hung Csiao vasútállomáson járőröző katonák 2020. január 22-én. Kínában 17-re emelkedett a tüdőgyulladást okozó új koronavírusban elhunytak, valamint 470-re nőtt a fertőzöttek száma. A járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban óvintézkedések léptettek életbe: a repülőtéren és vasútállomásokon ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét, és karanténba helyezik mindazokat, akiknél lázas tüneteket tapasztalnak. A kínai városokban a holdújévi munkaszünet miatt várhatóan jelentősen emelkedik az utasforgalom.
Nyitókép: MTI/EPA/Lu Hung-csie

Szakértő: lehet összefüggés a sertéspestis, a madárinfluenza és a koronavírus között

A koronavírusra vírusként nincs gyógyszer - hangsúlyozta az InfoRádiónak Szacsky Mihály szomatológus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyugállományú tudományos főmunkatársa. Szerinte a vírus igazi veszélye abban rejlik, hogy nem alakult ki ellene védekezési mechanizmus az emberi testben.

A koronavírussal kapcsolatos friss híreinket ITT találja.

Egyre inkább terjedőben van a koronavírus által január elején kirobbantott járvány, az InfoRádió ennek lehetséges, illető várható következményeiről ismét szakértőt kérdezett: Szacsky Mihály szomatológus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyugállományú tudományos főmunkatársa elmondta, egy ilyen járvány felbukkanásának 10-20-50-100 évnyi előzménye van.

"Olyan, hogy egyszer csak lesz, nincs. Rendszertanilag beazonosított forma a koronavírus, és ezek élnek emberekben, élik az életüket, mindenféle tünet nélkül. Vannak olyan külső hatások vagy folyamatok, amelyek mutációkat idéznek elő, ez okozza a hirtelen járványos állapotok kialakulását" - magyarázta Szacsky Mihály.

Ebben az esetben azt tartja valószínűnek, hogy egy olyan embercsoporthoz jutott el a vírus, amelynek a hibajavító mechanizmusa nem tudta kezelni ezt a mutációt.

"Először átment állatra, majd emberre, onnan emberről emberre fertőz. Ebben az esetben egy

új mutánsról volt szó, az ember pedig semmilyen ellenanyagot nem tudott termelni.

Miután bekerül egy emberbe egy mutáns vírus, ami képes mutálódni, az is mutálódni fog. A probléma nagyon nagy" - foglalta össze a szomatológus, aki szerint a fő nehézség az, hogy nincs gyógyszer, a tudósok később fogják megoldani vakcinával, akár az influenza esetében, csakhogy

"Kínáról van szó, ahol él másfél milliárd ember".

Szacsky Mihály szerint minden vírus labilis, ami megnyugtató, hisz a cseppfertőzés esetén van egy bizonyos távolság, amit nem él túl, tehát olyan sincs, hogy valaki levélben felad egy összeköhögött papírt, és az majd valahol fertőzni fog.

Hogy meddig fokozódhat a vírus terjedése, és lehet-e világjárvány, arról azt tartja: "fogalmunk sincs. Ez a vírustól függ. Befolyásolja az a tényező, hogy ahová eljut, milyen a népsűrűség, gyanítható, hogy

nagyvárosokban jobban terjed".

A lehetséges és szükséges óvintézkedéseket, többek között a karantént nagyon fontosnak nevezte, "ennél jobb megoldás nincs", de a reptéri hőkamerázás abszolút pontatlan és megtévesztő, inkább az emberek megnyugtatását szolgálja, hisz a vírus hetekig lappanghat.

A járvány szerinte biztosan lecseng majd, de az, hogy Kínában madárinfluenza, sertéspestis és koronavírus egyszerre van jelen, nem zárja ki, hogy feltárják az ezek közötti összefüggést, de ezt alaposan ki kell vizsgálni, kísérletezni.

A fertőzött területről már eddig eljött 5 millió embernek akár a fele is világjárványt robbanthat ki

Szacsky Mihály szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×