eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma
Légzőmaszkot viselnek utasok a koronavírus okozta járvány elleni óvintézkedésként a brisbane-i nemzetközi repülőtéren 2020. január 29-én. A kelet-kínai Vuhan nagyvárosban január elején felismert, tüdőgyulladást okozó új vírus halálos áldozatainak száma 132-re emelkedett Kínában, ahol eddig hatezren fertőződtek meg a ragállyal. A kórokozó a világ több országában megjelent.
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Darren England

A koronavírus már gyorsabban terjed, mint az influenza

Minden óvintézkedés ellenére egy nap alatt 1700-zal nőtt a koronavírusos betegek száma, újabb 38 ember halt bele a fertőzés okozta szövődményekbe, és 1239 beteg állapota válságos. Kínán kívül 91 beteget regisztráltak,a legutóbbit Finnországban.

A koronavírussal kapcsolatos friss híreinket ITT találja.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint eddig 170-en hunytak el a kórban. A bizonyítottan a koronavírustól fertőzött betegek száma kedd estéről szerda estére több mint 1700-zal, 7711-re nőtt, közülük 1239 állapota válságos. A fertőzésgyanús eseteké 12 ezer felett van. Kínán kívül több mint húsz országban van már koronavírusos beteg, a CNN szerint 91 beteget regisztráltak, eddig mindegyik vagy kínai, vagy érintkezett kínaiakkal.

A koronavírus okozta járvány kínai kutatók számításai szerint lassabban terjed a szamárköhögésnél vagy a TBC-nél, viszont valamivel gyorsabban a "szokásos" influenzánál. A kínai kutatók 425, bizonyítottan koronavírustól megfertőződött beteg esetét vették alapul számításaikhoz és arra jutottak, hogy egy beteg átlagosan 2,2 embert fertőz meg. Ez a hányad valamivel magasabb, mint a tipikus influenzánál, viszont jóval alacsonyabb, mint a koronavírus "rokonának" mondható SARS esetében. Annál 3-ra becsülték az egy ember által megfertőzöttek számát.

A koronavírus lappangási ideje a kutatók szerint átlagosan öt nap.

A január elseje előtt tüneteket mutató betegek több mint a fele kapcsolatban állt a ragály kezdőpontjának vehető vuhani halpiaccal. A tüneteket csak január elseje után produkálóknak viszont csupán 8 százalékuk hozható összefüggésbe a halpiaccal a kór szempontjából.

A londoni Imperial College kutatói modellezték a vírus terjedését, és arra jutottak, hogy január végéig optimista becslés szerint 20, a legrosszabb esetben 100 ezer fertőzött lesz, és a járványnak nagyjából kétszázalékos a halálozási rátája, így 400 és 2000 közé teszik a halálos áldozatok várható számát.

Újabb fertőzések

Egy újabb, ötödik esetben mutatták ki az új típusú koronavírus okozta megbetegedést Franciaországban. Annak az idős kínai turistának a lányáról van szó, akinél előző nap diagnosztizálták a vírust Párizsban. A nő jól van, de nyolcvanéves apját intenzív osztályon kezelik. Rajta kívül még egy fertőzött van intenzív osztályon a többi három beteg közül, akiknél múlt pénteken mutatták ki a megbetegedést.

Finnországban is felbukkant a koronavírus: egy 32 éves kínai nő még január 23-án érkezett Lappföldre, ahol vasárnap lázasodott be, majd légzőszervi panaszai miatt kedden jelentkezett egy helyi sürgősségi osztályon. Megállapították, hogy a Vuhanból érkezett turista a koronavírussal fertőzött.

A Vuhanból szerdán különrepülővel

hazaszállított japánok közül háromról kiderült, hogy megfertőződött a koronavírussal.

Kétszázhat japán állampolgárt szállítottak vissza Kínából a szigetországba, közülük négyen voltak lázasak és köhögtek, ám 12 utast vittek kórházba.

Csütörtökön megérkezett a japánokat Vuhanból kimenekítő második repülő is Tokióba 200 utassal, így már 406 japán szállítottak haza Kínából. Közülük többen annak a vuhani halpiacnak a közelében laktak, amely szinte biztosan a járvány kezdőpontjának vélhető.

Hatezer ember ragadt a Costa Smeralda óceánjáró fedélzetén, mert az egyik utasnál a koronavírusos megbetegedés tüneteit tapasztalták. Egy 54 éves nő lázasodott be, emiatt, mint a Costa Cruises hajótársaság jelezte, a többi utasnak is a Rómánál várakozó hajó fedélzetén kell maradnia. A nő és a férje Hongkongból érkezett, és mindkettejüket elkülönítve őrzik a hajó egészségügyi részlegében egészen addig, amíg a tesztek eredménye meg nem érkezik.

Sokba kerül a mentés

Kína csaknem négymilliárd dollárnyi jüant (1200 milliárd forintnyi összeget) különít el a járvány elleni kiadásokra. A pénznek biztosítania kell a koronavírus terjedésének megelőzését, a járvány kordában tartását.

A CNN arról ír, hogy a Vuhanban dolgozó egészségügyiek 300 jüanos napi pótdíjat kapnak, de csak azok, akik közvetlenül érintkeznek a fertőzöttekkel, a többieknek 200 jüanos pótlék jár.

Evakuálás

Ausztrália: több mint hatszáz ausztrál ragadt Hupej tartományban, közölök első körben a gyerekeket és az időseket próbálják evakuálni. A hazatérőket az országtól 1500 kilométerre fekvő Karácsony szigetén helyezik karanténba.

Dél-Korea: négy különgépet küldtek Vuhanba, ahonnan több mint 700 koreai jelezte, hogy távozni akar. Egyelőre még egyik gép sem tudott Szöulba visszaindulni.

Egyesült Államok: 201 amerikai állampolgár, többségükben diplomaták és családtagjaik már Kaliforniában vannak, a többiek kimentésén még dolgozik a külügyminisztérium.

Európai Unió: két repülőgép indul uniós polgárokért, az elsőn 250 francia utazhat, míg a másodikon 100 további uniós állampolgár hagyhatja el Vuhant a hét végén. Az egyik gép a portugáliai Beja repülőteréről már elindult Kínába. Az Airbus 380-as típusú repülőgép fedélzetén körülbelül 350-en térhetnek vissza az új koronavírus miatt karantén alá vont metropoliszból Európába, köztük 14 portugál állampolgár. A Hi Fly légitársaság járatának első állomása Párizs, ahol egészségügyi szakértőket és orvosokat vesz a fedélzetére. Ezt követően Vietnamban is megáll, mielőtt eléri úti célját.

Franciaország: egy katonai repülőgép húszfős egészségügyi személyzettel szerda este indult el a kínai Vuhanba. Mintegy kétszáz olyan francia állampolgárt fog a repülőgép hazaszállítani Párizsba, akiknél az új koronavírus tünetei nem jelentkeztek. A hazatérőknek ugyanakkor 14 napig, az új koronavírus feltételezett lappangási idejének végéig karanténként egy számukra kijelölt "barátságos, családok számára is kellemes befogadóhelyen" kell maradniuk. Egy második járattal, amely csütörtökön vagy pénteken indul el, további franciákat, és külföldi állampolgárokat, elsősorban európaiakat hoznak el Kínából. Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy a kimentésre váró hét magyar állampolgárt is francia segítséggel hozhatják haza.

Japán: két repülő 406 utassal már vissza is tért Japánba.

Nagy-Britannia: csütörtökön szállítottak volna haza mintegy 200 britet Vuhanból, de egyelőre a kínai repülési engedélyek miatt csúszik a mentőakció.

Németország: a napokban kezdődik a mentőakció.

Olaszország: csütörtökön indul repülő Vuhanba az olasz állampolgárokért.

Spanyolország: egyelőre nincs tervben különgép indítása, vélhetőn uniós segítséggel mentik ki a spanyol állampolgárokat.

Törökország: Több mint kéttucatnyi török állampolgár kért segítséget, különgép megy értük.

Új-Zéland: egy 300 személyes repülőt küldött állampolgáraiért Vuhanba.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×