eur:
395.29
usd:
364.57
bux:
65601.48
2024. március 19. kedd Bánk, József
Tojások egy árus standján Budapesten, a Fehérvári úti vásárcsarnokban 2017. január 2-án. A baromfihús és az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) 27 százalékról, a friss tejé 18 százalékról 5 százalékra csökkent január 1-jén.
Nyitókép: Balogh Zoltán

A karantén járulékos vesztesége a tyúkhalál

A takarmányszállítmányokat sem engedik be a karaténnal elzárt Hupej tartományba, becslések szerint 300 millió baromfi pusztulhat éhen emiatt.

Ahogy egyre riasztóbb számok látnak napvilágot a koronavírus kínai terjedéséről, és az egyre szigorúbb kormányzati ellenlépésekről, lassacskán kezdenek megmutatkozni az intézkedések helyenként kegyetlen gazdasági hatásai is. Az ország középső részén lévő Hupej tartományban a legrosszabb a helyzet, ott eddig 204-en haltak meg, a fertőzöttek száma pedig meghaladta az 5800-at - írta a Bloombergre hivatkozva a G7.hu.

A tartomány baromfitartóinak szövetsége szerint

a takarmányszállítások leállítása miatt 300 millió tyúkot döglik éhen hamarosan,

a legtöbb állattartó telep ugyanis hétvégére kifogy a takarmányból. Ekkora állomány ellátásához ugyanis napi 1800 tonna kukorica és 1200 tonna szója kellene. Összevetésképp Magyarországon az állomány körülbelül 35 milliós.

A kínai állattartók szövetsége arra kérte a szóba jöhető cégeket, hogy azonnal juttassanak el 18 ezer tonna kukoricát és 12 ezer tonna szóját Hupejbe, de erősen kétséges, hogy erre képesek lesznek-e.

A tartomány a hatodik legfontosabb baromfihús-előállító Kínán belül, és a kínai tojástermelés ötödét adja.

Ezért lenne hatalmas veszteség, ha baromfitartóknak nulláról kell majd újraépíteniük az állományt, ha most nem sikerül megmenteni az állatokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×