eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tojások egy árus standján Budapesten, a Fehérvári úti vásárcsarnokban 2017. január 2-án. A baromfihús és az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) 27 százalékról, a friss tejé 18 százalékról 5 százalékra csökkent január 1-jén.
Nyitókép: Balogh Zoltán

A karantén járulékos vesztesége a tyúkhalál

A takarmányszállítmányokat sem engedik be a karaténnal elzárt Hupej tartományba, becslések szerint 300 millió baromfi pusztulhat éhen emiatt.

Ahogy egyre riasztóbb számok látnak napvilágot a koronavírus kínai terjedéséről, és az egyre szigorúbb kormányzati ellenlépésekről, lassacskán kezdenek megmutatkozni az intézkedések helyenként kegyetlen gazdasági hatásai is. Az ország középső részén lévő Hupej tartományban a legrosszabb a helyzet, ott eddig 204-en haltak meg, a fertőzöttek száma pedig meghaladta az 5800-at - írta a Bloombergre hivatkozva a G7.hu.

A tartomány baromfitartóinak szövetsége szerint

a takarmányszállítások leállítása miatt 300 millió tyúkot döglik éhen hamarosan,

a legtöbb állattartó telep ugyanis hétvégére kifogy a takarmányból. Ekkora állomány ellátásához ugyanis napi 1800 tonna kukorica és 1200 tonna szója kellene. Összevetésképp Magyarországon az állomány körülbelül 35 milliós.

A kínai állattartók szövetsége arra kérte a szóba jöhető cégeket, hogy azonnal juttassanak el 18 ezer tonna kukoricát és 12 ezer tonna szóját Hupejbe, de erősen kétséges, hogy erre képesek lesznek-e.

A tartomány a hatodik legfontosabb baromfihús-előállító Kínán belül, és a kínai tojástermelés ötödét adja.

Ezért lenne hatalmas veszteség, ha baromfitartóknak nulláról kell majd újraépíteniük az állományt, ha most nem sikerül megmenteni az állatokat.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×